Lode Gemini 7 a Gemini 6A sa k sebe priblížili na iba 30 cm

Prvé pokusy o stretnutie dvoch vesmírnych lodí podnikol už začiatkom 60. rokov 20. storočia Sovietsky zväz. Jeho lode Vostok sa k sebe vtedy priblížili na vzdialenosť niekoľkých kilometrov. Tesnejšie priblíženie dvoch telies na obežnej dráhe potom dosiahli Spojené štáty v júni 1965 a len o niekoľko mesiacov neskôr, 15. decembra 1965, sa uskutočnilo prvé skutočné vesmírne stretnutie dvoch pilotovaných kozmických lodí Gemini 7 a Gemini 6A.

18.12.2020 07:47
139573main image feature 470 ys full Foto:
15. decembra 1965, sa uskutočnilo prvé skutočné vesmírne stretnutie dvoch pilotovaných kozmických lodí Gemini 7 a Gemini 6A - boli od seba vzdialené len 30 centimetrov.
debata (2)

Program Gemini, ktorý odštartoval v roku 1962, bol po programe Mercury druhým americkým pilotovaným kozmickým projektom Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Projekt bol hodnotený ako úspešný, pri jeho realizácii totiž bolo dosiahnutých hneď niekoľkých významných prvenstiev – prvý americký výstup do vesmíru, prvé stretnutie a spojenie dvoch telies na obežnej dráhe alebo dlhodobý let dvojčlennej posádky.

Kozmická loď Gemini bola skonštruovaná tak, aby pojala dvoch astronautov, mala kužeľovitý tvar s maximálnym priemerom tri metre a merala 5,7 metra. Na Zem sa vracala len kabína s astronautmi, ktorá pristávala na vode.

Loď Gemini 7 s astronautmi Frankom Borman a Jimom Lovellom odštartovala 4. decembra 1965 z floridského mysu Canaveral. Jedným z cieľov jej misie bolo otestovať vplyv dlhodobý pobyt v stave beztiaže na ľudský organizmus. Hlavným cieľom bolo ale stretnutie a skupinový let s loďou Gemini 6A, ktorej posádku tvorili Wally Schirra a Thomas Stafford. Štart Gemini 6A, ktorý bol pôvodne naplánovaný na 12. decembra 1965, však sprevádzali problémy a musel byť kvôli nim odložený o tri dni.

Po dosiahnutí kozmického priestoru sa Gemini 6A dostala na prechodovú dráhu ku Gemini 7 a lode sa začali približovať. Radarový kontakt medzi nimi bol naviazaný 15. decembra o 16:59 koordinovaného svetového času (UTC) a o 19:33 UTC sa obe lode už priblížili na vzdialenosť 36 metrov. V jednom okamihu bola potom telesa od seba vzdialené iba 30 centimetrov. Gemini 7 bola pri skupinovom lete pasívna a nemanévrovala, na manévre totiž nemala dostatok paliva.

Gemini 6A pristála na hladinu Atlantického oceánu 16. decembra a Gemini 7, ktorej posádka strávila na obežnej dráhe dovtedy rekordných 14 dní, o dva dni neskôr. V rámci programu Gemini, ktorý bol ukončený v roku 1966, bolo uskutočnených 12 vesmírnych misií, z ktorých bolo desať pilotovaných letov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #kozmonauti #kozmické lode #pilotovaný let