Uvidíme na oblohe Merkúr? Nepodarilo sa to ani Kopernikovi

V prvom štvrťroku 2021 bude na oblohe pozorovateľná periodická kométa 141P/Machholz 2 aj malými ďalekohľadmi. Koncom januára sa potom ukáže Merkúr.

16.01.2021 07:20
mapka 141P Foto:
Mapka pre vyhľadanie kométy 141P/Machholz 2.
debata (2)

“Je to periodická kométa Jupiterovej rodiny s obežnou dobou 5,33 roka. Bola objavená v roku 1994 počas náhleho zjasnenia spôsobeného rozpadom. Je jasnejšia ako 12. Magnitúda a viditeľná bude do konca januára, kedy bude pozorovateľná až štyri hodiny večer po západe Slnka. Viditeľná bude nízko nad južným obzorom v súhvezdiach Vodnára a Veľryby,” povedal docent Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Vo výhodnej polohe na pozorovanie bude aj planéta Merkúr, ktorá je k Slnku najbližšie. Podľa astronóma je táto planéta na oblohe jasnejšia ako všetky hviezdy s výnimkou Síria, no len málokto ju videl na vlastné oči.

“Dokonca ani slávnemu Mikulášovi Kopernikovi sa to nikdy nepodarilo. Pri svojom obehu okolo Slnka vo vnútri dráhy Zeme sa Merkúr nikdy nevzdiali od Slnka viac ako 28 uhlových stupňov. Aj pri tejto konfigurácii, ktorej hovoríme najväčšia elongácia, sa nachádza nízko nad obzorom v Slnkom prežiarenom súmraku,” povedal Ján Svoreň.

Merkúr 24. januára 2021 tesne po západe Slnka.... Foto: sav.sk
Merkur 24 januar 2021 Merkúr 24. januára 2021 tesne po západe Slnka. Vľavo (južnejšie) od Merkúra tesne nad horizontom je hviezda Fomalhaut zo súhvezdia Južnej ryby, vpravo (severnejšie) hviezda Altair zo súhvezdia Orla.

Najlepšie podmienky na pozorovanie Merkúra sú na rovníku. “So vzďaľovaním sa od rovníka zviera ekliptika (v blízkosti ktorej sa Merkúr pohybuje) stále menší uhol s horizontom a podmienky na pozorovanie sa zhoršujú. Na Slovensku so zemepisnou šírkou 48 až 49 stupňov sú podmienky hraničné, ale za dobrých poveternostných podmienok je Merkúr pozorovateľný,” povedal astronóm.

Najlepšie podmienky na pozorovanie tejto planéty nastanú 24. januára a budú trvať aj niekoľko dní okolo tohto dátumu. “Vo večernom súmraku bude zapadať až 1,5 hodiny po západe Slnka. Podobná dobrá poloha na jeho pozorovanie sa zopakuje približne 6. marca, kedy bude viditeľný ráno pred východom Slnka,” spresnil docent Svoreň.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Kométa #planéty #merkúr