Na ISS sa opäť pokazil ruský generátor kyslíka

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa opäť pokazil ruský generátor kyslíka Elektron-VM.

20.01.2021 22:16
ISS, Medzinárodná vesmírna stanica, vesmír Foto: ,
Medzinárodná vesmírna stanica.
debata (19)

Podľa agentúry TASS o tom informoval ruské pozemné stredisko riadenia letov (CUP) člen terajšej posádky orbitálneho komplexu Sergej Ryžikov.

Podľa komunikácie zaznamenanej na stránke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) ruský kozmonaut CUP oznámil, že informácia o zlyhaní „elektrón“ sa objavila o 18:18 moskovského času (16:18 SEČ). Zariadenie je nainštalované v module Zvezda ruskej sekcie stanice.

Ruská kozmická agentúra Roskosmos už v minulosti pri podobných udalostiach uistila, že posádke dvadsať rokov starej stanice nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Roskosmos agentúre Interfax oznámil, že po opravách zariadenia na palube a reštarte počítačov by systém mal znovu fungovať.

TASS pripomenul, že systém zásobovania orbitálnej stanice kyslíkom Elektrón-VM už vypadol v októbri minulého roka. Problém sa podarilo odstrániť, pričom počas opráv stanicu zásoboval náhradný systém umiestnený v americkej sekcii. V decembri ale ruský generátor prestal fungovať znovu.

Posádku Medzinárodnej vesmírnej stanice aktuálne tvoria ruskí kozmonauti Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov, astronauti NASA Kate Rubinsová, Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins a ich kolega z japonskej kozmickej agentúry JAXA Soiči Noguči.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #vesmírna stanica