Na Mesiaci prvýkrát pristála sovietska sonda Luna 9

Sovietsky zväz si mohol 3. februára 1966 pripísať ďalšie čiastkové víťazstvo nad Spojenými štátmi v súboji o nadvládu vesmíru. Sovietska automatická medziplanetárna stanice Luna 9 totiž vtedy ako prvá sonda vyslaná zo Zeme hladko pristála na povrchu Mesiaca.

03.02.2021 06:00
luna-9 Foto:
Luna 9.
debata

Luna 9 bola súčasťou sovietskeho vesmírneho programu nesúceho názov Luna, v rámci ktorého bola v rokoch 1959 až 1976 do vesmíru vyslaná séria nepilotovaných výskumných sond s cieľom dosiahnuť a preskúmať Mesiac.

Program si počas rokov pripísal na svoje konto hneď niekoľko prvenstiev. Medzi ne bezpochyby patril let sondy Luna 2 v septembri 1959, ktorá sa stala prvým ľudským výtvorom, ktorý dosiahol povrch Mesiaca. Luna 16 zase ako prvá späť na Zem dopravila vzorky z Mesiaca.

Po pristátí Luny 9 sa hermeticky uzavretý kontajner pripomínajúci guľu otvoril, aby mohol zaobstarať prvé snímky mesačného povrchu. Popri panoramatických snímkch okolia poskytla Luna 9 vedcom informáciu, že povrch Mesiaca sa pod technikou neproborí a je teda pevný.

Napriek úspechu programu Luna sa ale sovietskym vedcom nepodarilo doviesť k úspešnému koncu projekt pilotovaného letu na Mesiac, kde slávili úspech Američania.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #Sonda #mesiac #Bajkonur #Luna-9