Sonda Emirátov Amal dorazí k Marsu, deň pred čínskou Tchien-wen

Sonda Amal (Nádej) Spojených arabských emirátov dnes dorazí k Marsu a mala by byť navedená na obežnú dráhu.

09.02.2021 13:50
Mars Missions Foto: ,
Sonda Amal (Nádej) Spojených arabských emirátov dnes dorazí k Marsu a mala by byť navedená na obežnú dráhu.
debata (1)

Už v stredu sa k nej pripojí čínsky aparát Tchien-wen, ktorý má za tri mesiace spustiť na povrch červenej planéty robotické vozidlo. Budúci týždeň tam tiež plánuje pristáť americká vesmírna agentúra NASA sa svojim ďalším automatickým prieskumníkom Perseverance.

Sonda Amal sa vydala na cestu 21. júla z japonského vesmírneho strediska Tanegašima. Jej úlohou bude z obežnej dráhy monitorovať atmosféru Marsu a zaznamenávať klimatické zmeny. Vôbec prvýkrát pôjde o skúmanie plynného obalu tejto planéty v rôznych obdobiach roka, ktorý na Marse trvá takmer 687 pozemských dní.

Táto výprava je významným míľnikom v kozmickom výskume Spojených arabských emirátov; okrem iného ide o prvú arabskú medziplanetárnu misiu. Abú Zabí už má ale ďalšie smelé plány v dobývaní vesmíru: v roku 2024 chcú SAE na Mesiac poslať vlastné lunárne vozítko.

Robotický výskumník, ktorého sa čínska čínska sonda Tchien-wen pokúsi spustiť na povrch Marsu v máji, by mal bádať v oblasti Utopia Planitia na severnej pologuli červenej planéty 90 dní. Pokiaľ bude pristátie úspešné, stane sa Čína len treťou krajinou, ktorej sa podarilo na susednú planétu Zeme úspešne dopraviť vedecké zariadenia; po USA a bývalom Sovietskom zväze, ktorého nástupníckym štátom je Rusko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Sonda #mars #Spojené arabské emiráty