NASA: Dva základné moduly stanice Gateway dopraví k Mesiacu SpaceX

Prvé dva základné moduly stanice Gateway, ktorú chce americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zriadiť pri Mesiaci, vynesie do vesmíru súkromná spoločnosť SpaceX.

10.02.2021 14:18
gateway Foto:
debata

Predbežne by sa tak mohlo stať približne v polovici roka 2024. NASA toto rozhodnutie oznámila na svojich webových stránkach.

Gateway bude prvou dlhodobou základňou obiehajúcou okolo Mesiaca. Podľa plánov americkej vesmírnej agentúry má mať zásadný význam pre podporu misií astronautov v rámci programu Artemis.

Ten počíta v troch etapách s návratom ľudí na Mesiac aj s perspektívou dlhodobého výskumu na prirodzenej obežnici Zeme. Realizácia programu by mala prispieť k príprave výprav ľudských posádok na Mars.

Prvé dva diely stanice budú tvoriť energetický a pohonný modul PPE a obytný a logistický modul HALO. Po ich spojení na Zemi by ich mala do vesmíru naraz vyniesť raketa spoločnosti SpaceX Falcon Heavy z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. NASA pritom uviedla, že sa zameriava na termín „nie skôr ako v máji 2024“.

Celkové náklady na uvedené operácie, vrátane služieb súvisiacich s vypustením a s ďalšími výdavkami spojenými s misiou, prídu NASA na približne 332 miliónov dolárov.

PPE má byť podľa charakteristiky NASA solárna elektrická pohonná kozmická loď, ktorá bude zabezpečovať energiu, vysokorýchlostnú komunikáciu a riadenie polohy. Umožní premiestňovať stanicu na rôzne obežné dráhy, čo poskytne lepší prístup na povrch Mesiaca ako kedykoľvek v minulosti.

V obytnej sekcii HALO budú pracovať astronauti, ktorí Gateway navštívia, často pri ceste na Mesiac. Modul poskytne možnosti pre riadenie a bude slúžiť ako spojovací uzol. Zariadený bude pre podporu vedeckých výskumov a distribúciu energie a na zabezpečenie komunikácie pre kozmické lode, ktoré priletia, a pre expedície na mesačnom povrchu. Bude tiež dopĺňať systémy podpory života lodí Orion, ktorými chce NASA na Gateway dopravovať astronautov programu Artemis.

debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #NASA #Gateway #základňa #SpaceX #modul