ESA hľadá nových astronautov. Vyšle ich na Mesiac a možno aj na Mars

Európska vesmírna agentúra (ESA) dnes oznámila otvorenie výberového konania na nových astronautov.

16.02.2021 17:21
debata

Posledný podobný konkurz sa uskutočnil pred 11 rokmi, napísala agentúra AP. Vzhľadom k programom, do ktorých je agentúra zapojená, sa zrejme noví astronauti pozrú na Mesiac a možno na Mars. Do konania sa môžu hlásiť od konca marca do konca mája občania členských štátov ESA.

„Sme zapojení do programu Artemis, vďaka ktorému sa ľudia vrátia na Mesiac,“ uviedol britský astronaut Timothy Peake. Podľa neho je tiež možné, že tento rok vybraní adepti zanechajú prvú ľudskú stopu na Mesiaci.

Podľa generálneho riaditeľa ESA Jana Wörnera výber zaručí „odovzdávanie vedomostí medzi existujúcimi astronautmi a tými novými“. ESA chce vybrať štyroch až šesť ľudí a ďalších 20 zaradí do zálohy. V súčasnosti v agentúre pôsobí sedem astronautov, z ktorých šesť bolo vybraných pri poslednom konkurze v rokoch 2008/2009.

Väčšina doterajších astronautov boli vojenskí piloti. To by však podľa agentúry nemalo odradiť potenciálnych kandidátov. Okrem fyzickej zdatnosti od nich ESA žiada tiež magisterské vzdelanie v prírodných vedách, medicíne alebo matematike, výbornú znalosť angličtiny a ďalšieho jazyka a veľkú psychickú odolnosť. Vedenie agentúry by tiež rado videlo medzi astronautmi viac žien. V súčasnosti má ESA jedinú kozmonautka – Talianku Samanthu Cristoforettiovú.

ESA chce umožniť službu tiež ľuďom, ktorí majú postihnutie dolných končatín, majú výrazne odlišnú dĺžku nôh či sú malého vzrastu.

Do obdobného konania sa v roku 2008 prihlásilo viac ako 10 000 uchádzačov. Do druhého zo šiestich kôl riadenie ich vtedy prešlo 818. Dĺžku celého výberu tento rok ESA odhadla na 18 mesiacov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #mesiac #astronauti #ESA