Mars, ktorý bude skúmať rover Perseverance, je druhou najmenšou planétou slnečnej sústavy

Mars je druhou najmenšou planétou slnečnej sústavy (po Merkúre) a štvrtou od Slnka; oproti Zemi má len približne štvrtinový povrch a iba asi desatinu hmotnosti. Má dva malé mesiace - Phobos (Strach) a Deimos (Hrôza). Prinášame vám aj ďalšie zaujímavosti o červenej planéte, ktorú bude skúmať robotické vozítko Perseverance.

19.02.2021 06:00
NASA, Mars Foto:
Prvý záber, ktorý z Marsu poslalo robotické vozidlo NASA s názvom Perseverance.
debata
  • Má veľmi riedku atmosféru, ktorá nie je schopná zadržiavať tepelnú výmenu medzi povrchom a okolitým priestorom, čo má za následok veľké teplotné rozdiely počas dňa a noci. Kým priemerná teplota na Marse je okolo –55 stupňov Celzia, teploty na povrchu majú rozpätie od –133 do +27 stupňov Celzia. Asi 95 percent atmosféry tvorí oxid uhličitý.
  • Hoci podmienky na povrchu Marsu sú pre človeka veľmi nepriaznivé, je Mars planéte Zem najpodobnejšia. Deň tu trvá len asi o pol hodiny dlhšie ako na Zemi a sklon rotačnej osi spôsobuje striedanie ročných období, podobne ako na Zemi.
  • Povrch planéty je prevažne kamenistý a skalnatý. Vyskytujú sa tu dlhé a hlboké údolia, obrovské vyhasnuté vulkány, planiny pokryté piesočnými dunami, dlhé vyschnuté riečištia a množstvo kráterov.
Perseverance.
Perseverance.
+5Perseverance.
  • Názov dostal podľa rímskeho boha vojny Marta; hovorí sa mu aj červená planéta – červený je prach a piesok bohatý na oxid železitý. Peržania planéte hovorili Mirich (vojnový železný oštep), Gréci Ares.
  • Na Marse je tiež najvyššia známa hora slnečnej sústavy – vulkán Olympus Mons, týčiaci sa do výšky 27 kilometrov nad povrchom planéty.
  • V apríli 2019 vedci z rímskeho Národného astrofyzikálneho ústavu potvrdili, že sa na povrchu Marsu vyskytuje metán, teda plyn, ktorý je považovaný za možnú známku existencie živých organizmov.
  • Vlani v septembri Európska vesmírna agentúra (ESA) oznámila, že jej sonda Mars Express objavila pod vrstvou ľadu v južnej polárnej oblasti červenej planéty niekoľko jazier tekutej vody, ktorá je zrejme slaná.
  • Mars bol kedysi teplejší a vlhkejšie a voda tiekla po povrchu podobne ako na Zemi.
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #NASA #robotické vozítko