Rover Perseverance bezpečne pristál na Marse

Na povrch Marsu pristálo robotické vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Perseverance. Na Zem už poslalo prvé zábery z červenej planéty.

18.02.2021 12:36 , aktualizované: 22:50
Mars, NASA Foto: ,
Radosť v riadiacej miestnosti NASA po úspešnom pristátí roveru Perseverance na Marse.
debata (106)

Perseverance do vesmíru vyniesla raketa Atlas V z floridského Mysu Canaveral, ktorá odštartovala 30. júla 2020. Súčasťou technického vybavenia robotického vozidla je aj malý vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť). Rover tak úspešne zavŕšil svoju sedemmesačnú a 470 miliónov kilometrov dlhú cestu a podarilo sa mu pristáť presne podľa plánu – o 21:55 SEČ.

zväčšiť Prvý záber, ktorý z Marsu poslalo robotické... Foto: SITA/AP, NASA
Mars, NASA Prvý záber, ktorý z Marsu poslalo robotické vozidlo NASA s názvom Perseverance.

Rover vošiel do atmosféry rýchlosťou viac ako 20-tisíc kilometrov za hodinu a kým úspešne dosadol musel spomaliť na takmer tempo chôdze. O ochranu rovera sa postaral tepelný štít ochrannej kapsuly, ktorý musel pri zostupe zvládnuť rozpálenie až na 1300 stupňov Celzia. Počas posledných troch minút pristávania sa aktivovali aj supersonický padák a jetpack.

V úplnom závere z výšky niekoľkých metrov zostupná sekcia spustila na lanách Perseverance na povrch planéty a odletela do bezpečnej vzdialenosti.

Perseverance pristál vo viac ako 40 kilometrov širokom kráteri Jezero, ktorý bol podľa satelitných záberov pred miliardami rokov jazerom. Miesto pristátia vybrali v súvislosti s jedným z hlavných cieľov misie. Sú presvedčení, že pred 3,5 miliardami rokov sa v tejto oblasti nachádzala voda a mohli sa tam zachovať stopy prípadného niekdajšieho života.

zväčšiť Radosť v riadiacej miestnosti NASA po úspešnom... Foto: SITA/AP, NASA
Perseverance Radosť v riadiacej miestnosti NASA po úspešnom pristátí roveru Perseverance na Marse.

Ďalšou úlohou misie je aj plniť úlohy v príprave budúcich výprav ľudí na Mars.

Záverečná fáza letu s pristátím predstavovala sedem trýznivých minút čakania pre pozemné riadiace stredisko NASA. Išlo o veľmi zložitý manéver s množstvom rizík a len 40 percent takýchto misií bolo úspešných.

Perseverance bude tiež získavať a uchovávať vzorky hornín, ktoré by budúce misie mali dopraviť na analýzu na Zem. Príprava budúcich výprav ľudí spočíva v testovaní techniky a metód, ktoré pri nich môžu byť využité. Ide napríklad o vyskúšanie spôsobov výroby kyslíka z marťanskej atmosféry, o zlepšovanie techniky pristávania alebo o získavanie informácií o podmienkach prostredia, ktoré môžu život astronautov na Marse ovplyvňovať.

Pre NASA dnešná udalosť znamená už deviate úspešné pristátie na Marse. V prípade Perseverance ide o piate automatické výskumné vozidlo. Dve americké zariadenia stále fungujú – od roku 2012 rover Curiosity a od roku 2018 stacionárna sonda InSight. Vôbec prvým pohyblivým zariadením, ktoré na Marse pracovalo, sa stal v roku 1997 Mars Pathfinder.

Robotické vozítko má veľkosť automobilu

  • Robotické vozítko Perseverance (Vytrvalosť) odštartovalo na svoju misiu k Marsu vlani v júli na palube rakety Atlas V. Perseverance má na Marse pristáť v kráteri pomenovanom Jazero, kde sa pred 3,5 miliardami rokmi nachádzala voda a kde sa podľa vedcov môžu nachádzať známky života mikróbov.
  • Program Perseverance zahŕňa predovšetkým hľadanie známok možného minulého ​​života na Marse. K úlohám automatického výskumníka ale patrí aj charakterizovať klímu a geológiu planéty a zbierať vzorky hornín a prachu, ktoré by niekedy v budúcnosti mali byť prepravené na Zemi. Cieľom expedície je tiež pripraviť cestu pre výpravu ľudí na Mars.
  • Šesťkolesový rover má podobné rozmery ako osobný automobil. Váži asi 1025 kilogramov a je zhruba tri metre dlhý, 2,7 metra široký a 2,2 metra vysoký. Jeho robotická ruka je dlhá 2,1 metra. Podľa Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) je to jej zatiaľ najväčšie a najsofistikova­nejšie vozítko pre prieskum Marsu.
Perseverance.
Perseverance.
+5Perseverance.
  • Vybavené je niekoľkými prístrojmi, spektrometrom, ultrafialovým laserom, radarom alebo kamerovými systémami, ktorými možno na diaľku analyzovať povrch planéty. S využitím niektorých z nich, ak sa pri práci Perseverance osvedčí, sa počíta aj pre prípadné budúce ľudské výpravy na Mars. Kamerový systém má 23 súčastí. Sedem z nich má napríklad snímať vstup do marťanskej atmosféry, zostup a pristátie. K výbave ale patrí aj niekoľko mikrofónov. Tie, ak všetko pôjde podľa plánu, poskytnú historický zvukový záznam príletu a pristátia na Marse, rovnako ako zvuky roveru pri práci, zvuk vetra a ďalšie okolitý hluk.
  • Asi najzaujímavejšou súčasťou vozítka je malá robotická helikoptéra Ingenuity, ktorá je prvým vrtuľníkom, ktorý by mal v riedkej atmosfére skúmať okolie vozítka. Helikoptéra zvládne naraz let v trvaní 90 sekúnd, prekoná vzdialenosť 300 metrov a môže stúpať do výšky približne päť metrov. Helikoptéru, ktorá váži 1,8 kilogramu, budú poháňať dva dvojlisté rotory o priemere 1,2 metra umiestnené nad sebou. Rotovať budú v opačnom smere rýchlosťou 2400 otáčok za minútu – teda oveľa rýchlejšie, než je obvyklé u vrtuľníkov na Zemi.
  • Hlavné teleso helikoptéry má rozmery 20×16×14 centimetrov. Na ňom budú umiestnené štyri pristávacie nohy, anténa, panel slnečných článkov a pohonné zariadenia. K pohonu helikoptéry poslúži akumulátor, ktorý bude dobíjaný pomocou slnečných článkov.
  • Meno vozítka aj helikoptéry vzišlo zo súťaže vypísanej NASA pre žiakov materských až stredných škôl. Názov Perseverance je od študenta z Virginie Alexandera Mathera, meno helikoptéry vymyslela študentka Vaneeza Rupaniová z Alabamy.
106 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #NASA #robotické vozítko #Perseverance