NASA zverejnila ďalšie zábery z Marsu, vrátane toho z pristávania

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) podvečer zverejnil ďalšie zábery z Marsu vrátane fotografie z pristávania.

19.02.2021 21:11
Mars, NASA Foto: ,
Záber na rover Perseverance počas pristávania na Mars.
debata (12)

Na záberoch je napríklad dych berúci záber roveru Perseverance odfotený z nosnej rakety či ďalší záber červenej planéty, ktorý na Zem prišiel v piatok. Záber roveru na lanách bol podľa hlavného inžiniera projektu Adama Steltznera vyhotovený vo chvíli, keď sa rover nachádzal okolo dvoch metrov nad povrchom planéty.

zväčšiť Záber z Marsu, ktorý poslal rover Perseverance. Foto: SITA/AP, NASA
Mars, Nasa Záber z Marsu, ktorý poslal rover Perseverance.

Predstaviteľka tímu špecialistov zapojených do projektu Perseverance Pauline Hwanová uviedla, že od Perseverance už dostali veľké množstvo snímok, ale nižšej kvality. Ďalšie snímkyy očakávajú cez víkend, pričom niekoľko fotografií vysokej kvality by podľa jej vyjadrenia mohlo prísť už v pondelok.

Podľa Adama Steltznera vedecký tím takisto predpokladá, že v nedeľu alebo v pondelok dostanú aj prvé zvukové záznamy vytvorené počas pristávania Perseverance. „Dúfam, že ak všetko pôjde dobre, potom niekedy cez víkend budeme vedieť, či sa nám to podarilo. Samotný záznam môžeme získať buď na konci víkendu, alebo na začiatku budúceho týždňa,“ povedal.

Perseverance je vybavený dvoma mikrofónmi. Tie mali zaznamenať zvuk pristávacieho roveru pre ďalšie štúdium. Tiež sa plánuje skúmanie zvuku pri vŕtaní vzoriek hornín a sedimentov na povrchu Marsu, z ktorého by bolo možné urobiť závery o tvrdosti materiálu. Odborníci sa domnievajú, že analýza zvukových záznamov navyše poskytne nové údaje o atmosfére Marsu.

Perseverance.
Perseverance.
+5Perseverance.

Rover Perseverance na Marse úspešne pristál vo štvrtok. Ostro sledované pristátie, ktoré potvrdil signál krátko pred 22:00, sa v riadiacom centre v Kalifornii stretlo s veľkou radosťou a potlesk pokračoval aj neskôr, keď na Zem dorazili prvé dve snímky z okolia stroja. Zástupca projektového manažéra misie Matt Wallace, ktorého cituje spravodajský portál BBC, neskôr uviedol, že Perseverance je vo výbornom stave.

zväčšiť Radosť v riadiacej miestnosti NASA po úspešnom... Foto: SITA/AP, NASA
Mars, NASA Radosť v riadiacej miestnosti NASA po úspešnom pristátí roveru Perseverance na Marse.

Šesťkolesový rover pristál v kráteri Jezero, ktorý bol podľa satelitných záberov pred miliardami rokov jazerom. Analýza po pristátí ukázala, že vozidlo je zhruba dva kilometre juhovýchodne od delty, ktorú plánuje preskúmať. „Sme na peknom plochom mieste. Vozidlo je naklonené len o zhruba 1,2 stupňa. Takže sme úspešne našli to parkovacie miesto a máme bezpečne rover na zemi. A ja nemôžem byť pyšnejší na môj tím za to, že to urobil,“ vyjadril sa vedúci pristávacieho tímu misie Allen Chen.

Na historický moment reagoval aj prezident USA Joe Biden. „Gratulujem NASA a každému, ktorého ťažká práca umožnila historické pristátie Perseverance. Dnešok znova dokázal, že so silou vedy a americkej vynachádzavosti nie je nič za hranicami možností,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Riadiaci pracovníci strávia nasledujúce dni uvedením nového rovera do prevádzky a skontrolujú, či nie je poškodený niektorý z jeho systémov. Tiež je potrebné zdvihnúť sťažeň, na ktorom je jeho hlavný kamerový systém, a prepnúť softvér z pristávacieho na taký, ktorý umožňuje stroju jazdiť po povrchu. Očakáva sa, že Perseverance v nadchádzajúcom týždni urobí aj mnoho snímok svojho okolia.

Perseverance by mal na Marse fungovať prinajmenšom dva pozemské roky. Rover by mal na Marse hľadať dôkazy o predchádzajúcom mikrobiálnom živote a tiež zbierať vzorky hornín, ktoré sa na Zem v priebehu nasledujúceho desaťročia pokúsia v rámci nového projektu dostať NASA v spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA). Perseverance tiež poslúži výskumníkom pri príprave budúceho plánovaného vyslania ľudí na Mars. V prvom roku na Červenej planéte by mala misia uskutočniť experiment s malou helikoptérou Ingenuity, ktorá sa pokúsi vykonať prvý let na inom svete ako na Zemi.

Fotografia zobrazuje možnú cestu, ktorú by...
Ako prvý dopadol na Mars v novembri 1971...
+2Prvé úspešné pristátie na Marse: 20. júla 1976...
12 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA