NASA predstavil nové zábery aj zvuk z Marsu

Rover Perseverance Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) posiela nové video a snímky z červenej planéty, ale aj prvý zvukový záznam vyhotovený na povrchu Marsu.

22.02.2021 20:16 , aktualizované: 22:31
debata (10)

Videozáznam má viac ako tri minúty. Sú na ňom zábery z z rôznych kamier umiestnených na roveri, ktoré boli nasnímané po tom, ako sonda vstúpila do atmosféry Marsu. Vidieť napríklad roztvorenie padáka a približujúci sa povrch planéty. Na záver vidieť samotný rover.

Zo samotného pristávania nie je k dispozícii žiadny zvukový záznam, NASA však uverejnil krátku nahrávku, ktorú Perseverance vydal po pristátí. Je na nej počuť vysoký zvuk, ktorý vydávajú prístroje rovera, v pozadí sú však počuteľné závany vetra.

Perseverance má systém tvorený 23 kamerami, ktoré budú na Marse zhotovovať najrôznejšie zábery. K výbave ale patrí aj pár mikrofónov.

Foto: nasa.gov
persex

Program Perseverance zahŕňa predovšetkým hľadanie známok možného minulého, nie súčasného, ​​života na Marse. K úlohám automatického výskumníka ale patrí aj charakterizovať klímu a geológiu planéty a zbierať vzorky hornín a prachu, ktoré by niekedy v budúcnosti mali byť prepravené na Zem. Cieľom expedície je tiež pripraviť cestu pre výpravu ľudí na Mars.

Perseverance.
Perseverance.
+5Perseverance.

K naplneniu uvedených zámerov je robotický výskumník vybavený množstvom nových prístrojov a zariadení. S využitím niektorých z nich, ak sa pri práci Perseverance osvedčí, sa počíta aj pre prípadné budúce ľudské výpravy na Mars. Takou novinkou je napríklad malá robotická helikoptéra Ingenuity, ktorá je prvým vrtuľníkom, ktorý by mal v riedkej atmosfére skúmať okolie vozítka, a to vždy len niekoľko minút.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #Rover #Perseverance