Padák použitý pri pristátí na Marse niesol tajnú správu

Na padáku, ktorý bol použitý pri štvrtkovom pristátí roveru Perseverance na povrchu Marsu, bola tajná správa.

24.02.2021 07:22
padák, nasa, mars Foto:
Padák použitý pri pristátí roveru Perseverance na povrchu Marsu.
debata (7)

Systémový inžinier Ian Clark použil binárny kód, aby pomocou bielych a oranžových pruhov na povrch padáku vpísal písmená vety „Dare Mighty Things“ (Odvážte sa k veľkým veciam) a GPS súradnice strediska Laboratória tryskového pohonu (JPL) amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) v kalifornskej Pasadene, odkiaľ misiu Perseverance riadia.

zväčšiť Tajná správa z padáku „preložená“ do grafickej... Foto: SITA/AP
mars, nasa, padák Tajná správa z padáku „preložená“ do grafickej podoby. Obsahuje nielen motto, ale aj GPS súradnice strediska Laboratória tryskového pohonu americkej NASA.

Clark s nápadom prišiel už pred dvoma rokmi. Inžinieri chceli mať na nylonovej látke padáku neobvyklý vzor, ​​aby mohli lepšie pozorovať, akým smerom je padák počas zostupu k povrchu planéty orientovaný. Urobiť z toho tajnú správu bola podla Clarkových slov „obrovská zábava“.

Podľa Clarka o zakódovanej správe vedelo iba šesť osôb. Tie potom čakali až do zverejnenia záberov padáku, aby počas pondelňajšej konferencie prenášanej televíziou na vec upozornili. Ľuďom, ktorí sa zaujímajú o vesmír, ale trvalo len pár hodín, než správu rozlúštili. „Nabudúce budem musieť byť trochu kreatívnejší,“ povzdychol si inžinier.

Slová Odvážte sa k veľkým veciam vyrieknuté 26. prezidentom USA Theodorom Rooseveltom sú mottom laboratória JPL a zdobia na mnohých miestach steny jej strediska.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA