Mladá žena, ktorá sa vyliečila z rakoviny, poletí do vesmíru

Mladá Američanka Hayley Arceneauxová sa dokázala vysporiadať s rakovinou kostí a teraz poletí do vesmíru.

24.02.2021 16:58
Hangar-desktop-2 Foto:
debata (3)

Na obežnú dráhu poletí s raketou SpaceX a let vraj pre ňu bude v porovnaní s tým čo prežila, hračka. Myslia si to zástupcovia nemocnice St. Jude v americkom Memphise, kde sa Hayley kedysi liečila a kde už rok pracuje ako zdravotnícka asistentka. Práve oni ju totiž vybrali, aby sa tento rok do vesmíru vypravila spoločne s milionárom Jaredom Isaacmanom, ktorý chce let využiť pre dobročinné účely, napísala agentúra AP.

Arceneauxová sa tak má stať najmladšou Američankou vo vesmíre, pretože keď na jeseň odštartuje, bude o dva roky mladšia ako Sally Rideová, ktorá svoj let uskutočnila v roku 1983 v 32 rokoch.

Bude tiež prvou astronautkou s protézou, pretože ako desaťročnému dievčaťu jej voperovali náhradu kolena a titánovú tyč do stehennej kosti. Ešte teraz trochu kríva a občas trpí bolesťami, ale let jej lekári schválili. Má počas neho zastávať funkciu palubného zdravotníka.

„Môj boj s rakovinou ma na cestu do vesmíru pripravil. Zocelilo ma to a tiež si myslím, že ma to naučilo očakávať aj neočakávané a viezť sa s prúdom,“ povedala Arceneauxová v rozhovore s reportérom agentúry AP. Jej vesmírny výlet vraj tiež môže ukázať ostatným pacientom s rakovinou a vyliečeným, že všetko je možné. „Keď uvidia preživšieho vo vesmíre, bude to pre nich znamenať naozaj veľa,“ dodala.

Isaacman svoj zámer vyletieť na obežnú dráhu s raketou súkromnej spoločnosti SpaceX oznámil začiatkom februára. Okrem iného tým chce získať donorov pre nemocnicu St. Jude a vybrať pre ňu minimálne 200 miliónov dolárov, polovicu z tejto sumy poskytne sám. Práve preto podnikateľ nemocnici tiež ponúkol, že jedno zo štyroch miest môže obsadiť človek, ktorého sama nominuje.

Ďalšie dve miesta pripadnú tiež ľuďom, ktorí nebudú profesionálnymi astronautov. Jedno sa bude losovať z darcov, ktorí nemocnici prispejú, a ďalšie pripadne podnikateľovi, ktorý využíva internetovú platobnú platformu Shift4 Payments, ktorú Isaacman prevádzkuje. Ich mená chce Isaacman oznámiť v marci.

Nemocnica St. Jude vyberala medzi svojimi zamestnancami diskrétne a Arceneauxová tak januárový telefonát s otázkou, či by si nechcela urobiť výlet do vesmíru, vôbec nečakala. „Áno! Áno! Prosím!,“ bola vraj jej okamžitá odpoveď. Svoje rozhodnutie ale konzultovala s matkou i bratom a jeho ženou, ktorí pracujú ako inžinieri pre vesmírne lety. Tí ju vraj uistili, že let je v súčasnosti úplne bezpečný.

Mladá žena je veľkou fanúšičkou vesmíru a dobrodružný typ, takže jej priateľov vraj excentrický výlet neprekvapí. Isaacman, ktorého koníčkom je pilotovanie nadzvukových lietadiel, ju považuje za skvelú voľbu.

„Nejde o to ľudí presviedčať o tom, ako vzrušujúce by bolo stať sa astronautom, čo samozrejme je skvelé, ale o to vyslať inšpiratívnu správu o tom, čo všetko sme schopní na zemi dosiahnuť,“ povedal podnikateľ, ktorý bude vesmírnej misii veliť.

Štart je naplánovaný na október. Z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride vesmírnu loď Crew Dragon vynesie raketa Falcon. Kapsula potom bude Zem obiehať štyri dni. Isaacman nezverejnil, koľko ho let bude stáť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #SpaceX