Kozmonauti skúsia zalepiť trhlinu lepidlom zo živice ihličnanov

Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) použije lepidlo vyrobené zo živice severoafrických ihličnanov, aby hermeticky utesnila trhlinu v prechodovej komore ruského modulu Zvezda, ktorou z ISS už mesiace uniká vzduch.

02.03.2021 07:32
ISS Foto:
Súčasná Medzinárodná vesmírna stanica (ISS).
debata (2)

Uviedla to agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na rozhovory vedené medzi kozmonautami na obežnej dráhe a pozemným riadiacim strediskom. Kozmonauti začali pracovať na utesnení modulu v pondelok. Podľa plánu by prácu mali dokončiť v piatok.

Z rozhovorov vyplynulo, že kozmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov na utesnenie trhliny v module použijú, okrem iného, tiež vŕtačku, vysávač, rôzne stierky a tmely, penovú gumu, fólie, čistiace obrúsky, kovové podložky a izolačnú pásku. Počas práce sa budú chrániť ochrannými pomôckami. Nemožno vylúčiť, že v prechodovej komore sú aj ďalšie trhliny; kozmonauti ich pôvodne vytipovali až šesť, ale pri ďalšom skúmaní sa ukázalo, že vzduch unikal len v jedinom mieste. V uzavretom úseku, kde sa trhlina nachádza, poklesol tlak.

O malom úniku vzduchu z ISS informovala ruská vesmírna agentúra Roskosmos vlani v auguste. Americký úrad pre letectvo a kozmonautiku NASA vzápätí uistil, že únik sa nachádza v prípustných medziach a neohrozuje ani posádku, ani fungovanie ISS. Až v septembri sa ale podarilo zistiť, že k úniku dochádza v pracovnom úseku ruského modulu, kde sa nachádza vedecká aparatúra. Ale prvý pokus utesniť prasklinu s pomocou lepiacej pásky neviedol k úspechu, pripomenul server Newsru.com.

Určiť presné miesto, kadiaľ vzduchu uniká, sa posádke podarilo určiť až v polovici októbra s pomocou vrecka s čajom. Nasledujúci deň po prelepení predpokladanej praskliny sa pokles tlaku spomalil, ale len nakrátko. V novembri kozmonauti prasklinu zaplátali nanovo, ale ani to úniku trvalo nezabránilo. Sprvu sa odhadovalo, že trhlina má 2,7 centimetra, ale nakoniec sa ukázalo, že je dlhá 4,5 centimetra. Kozmonauti ju nafotili aj z vonkajšej strany.

Minulý mesiac nákladná loď Progress MS-16 dopravila na obežnú dráhu zásoby kyslíka, špeciálne mikroskop potrebný pre preskúmanie trhliny a materiál a náradie na opravu.

Na ISS sa aktuálne nachádza sedemčlenná posádka: štyria astronauti NASA Kathleen Rubinsová, Victor Glover, Shannon Walkerová a Michael Hopkins, dvaja ruskí kozmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov a japonský astronaut Soiči Noguči.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #kozmonauti