Vedci našli na asteroide prvýkrát vodu a organický materiál

Vedci objavili vodu a organické látky na povrchu vzorky z asteroidu zo slnečnej sústavy. Takýto materiál sa podarilo nájsť na asteroide prvýkrát.

05.03.2021 06:00
itokawa06 hayabusa Foto:
debata

Vzorka, ktorá je len jedným zrnkom prachu, pochádza z asteroidu Itokawa. Odobrala ju japonská vesmírna agentúra JAXA počas prvej misie sondy Hajabusa v roku 2010.

Výskumníci z Royal Holloway, University of London, sa domnievajú, že asteroid sa vyvíjal miliardy rokov začleňovaním kvapalného a organického materiálu podobne, ako to je v prípade Zeme.

Asteroid bol vystavený extrémnemu teplu, dehydratácii a narušovaniu jeho štruktúry, ale podarilo sa mu opäť vyformovať a rehydratovať s pomocou materiálu, ktorý zachytil pri putovaní vesmírom. Výskum tiež ukázal, že asteroidy typu S (kremičité), ktoré sa najbežnejšie približujú k Zemi, môžu obsahovať surové zložky života.

Podľa serveru Independent.co.uk by tento objav mohol prepísať naše znalosti o dejinách života na Zemi, ktoré sa zameriavali na asteroidy typu C (uhličité).

„Misia Hajabusa predstavovala robotickú kozmickú loď vyvinutú japonskou vesmírnou agentúrou s cieľom priviezť vzorky z malého asteroidu Itokawa, ktorý je neďaleko Zeme, na podrobnú analýzu v pozemských laboratóriách,“ uvádza Dr. Queenie Chanová z Royal Holloway. Podľa jej slov medzinárodný tím výskumníkov podrobil zrnko nazvané Amazon detailnej analýze a podarilo sa zakonzervovať primitívny aj spracovaný organický materiál vzdialený od seba tisícinu centimetra.

Spracovaná organická látka, na ktorú pôsobilo teplo, naznačuje, že asteroid bol v minulosti vystavený viac ako 600 stupňom Celzia, píše sa v záveroch výskumu zverejnených v v časopise Scientific Reports.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #asteroid #prach #slnečná sústava