Vedci zrekonštruovali antický "počítač" predstavujúci model kozmu

Vedci dokončili úplný digitálny model viac ako dve tisícročia starého prístroja zvaného mechanizmus z Antikythéra, ktorý je označovaný za prvý počítač na svete.

19.03.2021 20:00
antikythera Foto:
debata

Teraz im zostáva zostrojiť skutočné zariadenie, informoval server Live Science. Časti záhadného mechanizmu o veľkosti škatule od topánok boli objavené v roku 1902 vo vraku rímskej lode, ktorá stroskotala pri gréckom ostrove Antikythera. Ide o zariadenie ukazujúce pohyb vesmírnych telies, ktoré odvtedy udivuje generácie vedcov.

Nájdené súčiastky tvoria asi tretinu väčšieho zariadenia: vysoko dômyselného ručne poháňaného súkolia schopného presne predpovedať pohyb Slnka, Mesiaca a piatich planét známych starým Grékom. Okrem toho vedelo určiť zatmenie Slnka i Mesiaca, ako aj mesačné fázy. Všetky javy zobrazovalo vzhľadom k významným udalostiam antiky, ako napríklad olympijským hrám.

Napriek dôkladnému bádaniu a diskusiám neboli vedci kvôli pokročilej korózii nájdených mosadzných súčiastok schopní plne zrekonštruovať mechanizmus zariadenia. Rovnako tak neprišli na kĺb výpočtom, na základe ktorých zariadenie vzniklo.

Až teraz vedci z londýnskej univerzity UCL oznámili, že mechanizmus plne zrekonštruovali – v digitálnej podobe. V súčasnosti vytvárajú vlastný prístroj.

„Naša práca odhaľuje mechanizmus z Antikythery ako nádherný nápad prevedený vďaka ohromujúcemu strojárstvu do zariadenia génia,“ napísali vedci v v časopise Scientific Reports. „Spochybňuje všetky naše doterajšie predstavy o technologických schopnostiach starých Grékov,“ dodali.

„Odstup medzi zložitosťou tohto prístroja a ostatnými súčasne vyrábanými zariadeniami je nekonečný,“ povedal serveru Live Science spoluautor štúdie Adam Wojcik z UCL. „Úprimne povedané, nič podobné nebolo nikdy nájdené. Je ako z iného sveta,“ dodal.

Všetky ostatné objavené zariadenia z tohto obdobia – balisty (stroje vrhajúce kamenné projektily), veľké kuše či katapulty – sú oveľa väčšie. Dômyselnosť mechanizmu vyvoláva otázniky nad výrobnými postupmi. Nie je tiež jasné, prečo bol doteraz nájdený len jeden exemplár.

„Čo robil na tej lodi? Našli sme iba tretinu – kde sú zvyšné dve? Zničila ich korózia? Fungoval vôbec niekedy?“ hovorí Wojcik. „To sú otázky, na ktoré môžeme reálne odpovedať len prostredníctvom experimentálnej archeológie. Je to ako zisťovať, ako postavili Stonehenge: vezmime 200 ľudí, lano a veľký kameň a skúsme ho presunúť cez Salisburskú pláň. Niečo podobné sa snažíme robiť tu,“ vysvetľuje.

Pomocou moderných technológií teraz vedci z UCL vytvoria najprv fyzický model, aby overili, že ich zariadenie funguje. Neskôr sa ho pokúsia skonštruovať pomocou výrobných postupov z čias antiky.

„Veľké debaty sa vedú o tom, pre koho dielo vzniklo a kto je jeho autorom. Mnoho ľudí hovorí, že to bol Archimedes,“ uvádza Wojcik. „Žil približne v rovnakej dobe, kedy bolo vytvorené, a nikto iný nemal rovnakú úroveň technických zručností ako on,“ dodáva.

Archimedesa zabili Rimania počas obliehania Syrakúz potom, ako ním vynájdené zbrane nezabránili dobytiu mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #vesmír #vedci #kozmos #mechanizmus #digitálny model