NASA zverejnil zvuk, ktorý vydáva Perseverance pri jazde na Marse

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil zvuk, ktorý vydáva robotický prieskumník Perseverance pri jazde po povrchu Marsu.

18.03.2021 08:53
debata (2)

Sú to škrípanie, rachot a búchot, ktoré by na pozemské štandardy boli znepokojujúce, uviedla agentúra AP. Viac ako šestnásťminutový zvukový záznam na svojom webe zverejnilo Laboratórium tryskového pohonu (JPL) NASA v Pasadene, odkiaľ je misia Perseverance riadená.

„Keby som počul tieto zvuky počas riadenia svojho auta, zastavil by som a zavolal odťahovú službu,“ okomentoval záznam Dave Gruel z JPL. „Ak však zvážite, čo počujete a kde to bolo nahrané, dáva to perfektný zmysel,“ dodal.

Rover Perseverance pristál na Marse 18. februára v kráteri Jazero. Zo samotného pristávania nie je k dispozícii žiadny zvukový záznam, NASA však už skôr uverejnil krátku audionahrávku, ktorú Perseverance vydal po pristátí. Je na nej počuť vysoký zvuk, ktorý vydávajú prístroje na roveri, v pozadí sú viditeľné závany vetra na povrchu planéty. Vesmírna agentúra už tiež skôr ukázala videozáznam z pristátia robotickej sondy.

Úlohou vozítka je pátrať po stopách mikrobiálneho života v dávnej minulosti, ale tiež plniť úlohy spojené s prípravou budúcich výprav ľudí na Mars.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA #zvuk #Rover #Perseverance