NASA úspešne otestoval motory novej rakety pre lety na Mesiac

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v Stennisovom vesmírnom stredisku v Mississippi vykonal úspešný statický test motorov novej rakety SLS (Space Launch System), ktorá má v ďalších rokoch dopraviť astronautov na Mesiac. Informovala o tom agentúra Reuters.

19.03.2021 06:53
Second Hot Fire Test of SLS Rocket Core Stage Foto:
debata (5)

Predchádzajúci test v januári skončil predčasne. Tentoraz však motory podľa plánu bežali osem minút.

Terajší test bol posledným zo série ôsmich, ktorých cieľom bolo overiť, či je centrálny stupeň rakety pripravený začať misie, uviedla agentúra AFP. Všetky štyri motory RS-25 vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou Boeing sa podarilo zapáliť a potom bežali osem minút. Spotrebovaných bolo okolo 2,6 milióna litrov paliva. Údaje z testu budú teraz podrobené analýze.

Predchádzajúci test v januári skončil predčasne. Motory sa podarilo zapáliť na asi minútu, hoci pôvodne mali inžinieri v pláne zážih ukončiť až po ôsmich minútach, aby mohli nasimulovať let rakety na obežnú dráhu Zeme.

Mohutná raketa SLS je kľúčovou súčasťou nového amerického programu výskumu Mesiaca, ktorý nesie názov Artemis. Bude sa skladať z troch etáp. Prvá (Artemis 1) bude nepilotovaný let novej lode Orion okolo Mesiaca a späť na Zem. Druhou etapou (Artemis 2) bude rovnaký let Orionu okolo Mesiaca, ale už s ľudskou posádkou. Tretia etapa (Artemis 3) zahŕňa vysielanie astronautov na vesmírnu stanicu Gateway pri Mesiaca a neskôr, predbežne v roku 2024, počíta s pristátím prvej ženy a ďalšieho muža na Mesiaci. Do roku 2028 NASA počíta s dlhodobým výskumom na Mesiaci.

Vývoj novej rakety SLS má teraz trojročné meškanie. Oproti pôvodnému plánu bol rozpočet prekročený o tri miliardy dolárov, upozornila agentúra Reuters. Kritici sa snažia NASA presvedčiť, že by mala dať prednosť službám komerčných spoločností, ako je SpaceX alebo United Launch Alliance, ktoré sú oveľa lacnejšie. Jeden štart SLS bude stáť asi jednu miliardu dolárov, zatiaľ čo štart o niečo menej výkonnej rakety Falcon Heavy stojí okolo 90 miliónov dolárov.

Posledným astronautom, ktorý stál na lunárnom povrchu, bol v roku 1972 rodák z Chicaga Eugene Cernan, ktorého predkovia prišli do Ameriky z Čiech a Slovenska.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #test #mesiac #NASA #motor