Organizmus prezývaný blob poletí s astronautmi na ISS

Blob, živý organizmus, ktorý nie je ani huba, ani rastlina, ani zviera, poletí s francúzskym astronautom Thomasom Pesquetom na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

21.03.2021 08:26
debata

Francúzski vedci prvoka vápenatku mnohohlavú skúmajú už niekoľko rokov. V podmienkach vesmíre chcú objaviť jej ďalšie vlastnosti. Do projektu sa zapoja aj školy, ktoré budú svoje vlastné bloby pestovať v triedach. O vesmírnom projekte informovala agentúra AFP.

Vápenatka mnohohlavá (Physarum polycephalum) dostala od vedcov prezývku blob pre svoju nápadne žltú farbu a špecifický spôsob rastu. Celý organizmus je multijadrová bunka a vedci už zistili, že sa dokáže učiť nové veci, hoci nemá mozog. Túto schopnosť by vedci radi využili pri liečbe niektorých chorôb, povedala Audrey Dussutourová z francúzskeho Národného výskumného centra CNRS.

Thomas Pesquet na ISS poletí 22. apríla a dehydrovaný blob poletí s ním. Vo vesmíre potom astronaut organizmus oživí a bude dokumentovať „účinky mikrogravitácie a žiarenia na jeho vývoj“, uvádza správa Národného centra kozmického výskumu (CNES). Astronaut sa bude starať o dve oddelené skupiny vzoriek, jednu z nich bude kŕmiť, druhá bude bez potravy.

CNES k projektu prizvala tiež 2000 základných a stredných škôl. Žiakom a študentom pošle vysušené vzorky vápenatky a oni potom budú v škole spoločne vykonávať rovnaké pokusy ako Pesquet vo vesmíre. Cieľom je jednak porovnanie priebehu pokusov na Zemi a vo vesmíre a aj vzdelávanie detí.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #kozmonaut #blob