NASA plánuje let helikoptéry Ingenuity na Marse na začiatok apríla

Malá výskumná helikoptéra Ingenuity na povrchu Marsu zrejme prvýkrát vzlietne začiatkom apríla.

30.03.2021 06:00
jpeg PIA23882.width-1280 Foto:
debata

Oznámil to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), podľa ktorého by v prípade úspechu išlo o míľnik porovnateľný s prvým letom objektu ťažšieho ako vzduch na Zemi, ktorý roku 1903 predviedli bratia Wrightovci.

Malý vrtuľník dopravil na povrch červenej planéty rover Perseverance, ktorý pristál v kráteri Jazero vo februári. Ingenuity, vážiaca 1,8 kilogramov, sa pokúsi urobiť v riedkej atmosfére Marsu niekoľko kontrolovaných „skokov“ a zachytiť okolie na video.

V tejto chvíli je helikoptéra stále pripevnená k telu Perseverance. Cez víkend ale vedci zo Zeme nariadili roveru stiahnutie ochranného obalu Ingenuity a v najbližších dňoch ju Perseverance spustí na zem na časti krátera s rozmermi desať krát desať metrov, ktorý vedci vytipovali ako „letisko“. To sa nachádza na konci asi deväťdesiat metrovej zóny, v ktorej bude helikoptéra vykonávať svoje letecké pokusy.

Ingenuity má veľmi ľahkú konštrukciu a dve karbónové čepele, ktoré sa točia proti sebe. Lietanie vo veľmi riedkej atmosfére Marsu je oveľa náročnejšie ako na Zemi, vrtule tak budú musieť vyvinúť asi 2400 otáčok za minútu, čo je mnohonásobne viac než pozemské helikoptéry.

Prvý let bude podľa vedcov iba testovací. Helikoptéra sa pri ňom pokúsi vyletieť do trojmetrovej výšky, asi pol minúty držať letovú hladinu, otočiť sa okolo svojej osi a následne znova pristáť. Ak sa všetko podarí, nasledujúce lety už budú náročnejšie.

Výskumná helikoptéra Ingenuity

Helikoptéra Ingenuity, ktorú na Mars dopravilo vozítko Perseverance, by mala vzlietnuť začiatkom apríla.

Fotogaléria
+2

„Momentálne to plánujeme tak, že prvé tri lety len preveria základné letecké schopnosti,“ povedal stanici BBC hlavný pilot Havard Grip s tým, že budú skúšať, okrem iného, presuny tam a späť v letovej zóne. "Ak všetko pôjde veľmi dobre, možno skúsime naše možnosti trochu rozšíriť. To ale ešte nemáme naplánované do detailu,"dodal.

Cieľom helikoptéry je zistiť, či by sa lietacie stroje mohli do budúcnosti stať jedným z prostriedkov výskumu iných planét. „Budeme schopní zaobstarať obrázky miest, ktoré nevidíme z vesmíru, a na ktoré sa nedostane ani rover? Mohla by helikoptéra dopredu preskúmať trasu roveru a naplánovať čo najefektívnejšiu cestu pre dosiahnutie tých najlepších vedeckých poznatkov? Budú sa môcť na letecké stroje spoľahnúť budúce misie s ľudskou posádkou?“ zhrnula Lori Glazeová z NASA základné otázky, na ktoré by mala Ingenutity pomôcť nájsť odpovede.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #NASA #planéta #helikoptéra #JPL #Ingenuity