Ingenuity sa odpojila od Perseverance. Prežila sama svoju prvú marťanskú noc

Malá helikoptéra, ktorú na Mars vynieslo robotické vozítko Perseverance, absolvuje svoju samostatnú marťanskú mrazivú noc.

05.04.2021 21:02
helikoptera Foto:
debata

Večerné teploty v kráteri Jezero sa môžu pohybovať až do mínus 130 stupňov Fahrenheita (mínus 90 stupňov Celzia), čo môže zmraziť a prasknúť nechránené elektrické komponenty a poškodiť palubné batérie potrebné na let. Predtým, ako sa Ingenuity odpojila od Perseverance, sa helikoptéra nabila na 100 % a teraz sa musí spoľahnúť na vlastnú batériu a ohrievač.

„Toto je prvýkrát, čo je Ingenuity sama na povrchu Marsu,“ uviedla MiMi Aung, manažérka projektu Ingenuity v laboratóriu Jet Propulsion Laboratory NASA v južnej Kalifornii. „Teraz však máme istotu, že máme správnu izoláciu, správne kúrenie a dostatok energie v batérii na prežitie chladnej noci, čo je pre tím veľká výhra. Sme nadšení, že môžeme naďalej pripravovať Vynaliezavosť na prvý letový test."

Navrhnúť plavidlo dostatočne malé na to, aby sa zmestilo na rover, ktoré je navyše dostatočne ľahké na to, aby lietalo v tenkej atmosfére Marsu, a zároveň dostatočne odolné na to, aby vydržalo marťanský chlad, predstavovalo výz­vu.

Helikoptéru Ingenuity čaká po úspešnom odpojení dôležitá úloha. Vrtuľník má pred sebou svoj prvý let, ktorý by sa mal, podľa NASA konať najskôr 11. apríla. Údaje získané z letu by sa na Zem mali dostať o deň neskôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA #výskum #JPL #Ingenuity