Americká sonda Mars Odyssey skúma červenú planétu už dve dekády

Americká planetárna sonda 2001 Mars Odyssey patrí k najúspešnejším projektom Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

08.04.2021 11:58
pia23893 Foto:
debata

Do vesmíru odštartovala 7. apríla 2001, o pol roka neskôr zakotvila na obežnej dráhe štvrtej planéty Slnečnej sústavy a odvtedy vysiela vedcom na Zem nielen výsledky vlastného diaľkového pozorovania povrchu Marsu, ale slúži aj ako vysielacia stanica pre sondy, ktoré medzitým pristáli na jeho povrchu.

Súčasť dlhodobého programu NASA pre výskum červenej planéty sa mala pôvodne volať ARES – nielen po gréckom bohovi vojny (ktorého rímsky náprotivok dal planéte meno), ale bola to aj skratka slov označujúcich jej hlavný cieľ, teda diaľkový prieskum zameraný na hľadanie stôp vody, podrobného zloženia povrchu alebo skúmanie polárnych čiapočiek Marsu. Nakoniec ale NASA zvolila názov 2001 Mars Odyssey podľa slávneho filmu 2001: Vesmírna odysea, s čím súhlasil aj autor jeho predlohy Arthur C. Clarke.

Po predchádzajúcom neúspechu sond Mars Polar Lander a Mars Climate Orbiter, ktoré obe v roku 1999 po polročnom lete nezvládli konečné priblíženie, priniesla Mars Odyssey úľavu. K planéte sa priblížila podľa plánu a po krátkom zážihu motorov sa dostala do horných vrstiev marťanskej atmosféry, ktorá ju postupne brzdila. Touto technikou sonda ušetrila veľké množstvo paliva, vďaka čomu môže fungovať aj po dvoch dekádach. NASA predpokladá, že pohonných hmôt pre manévrovanie má dosť až do roku 2025.

Už v prvých mesiacoch fungovania odoslala Mars Odyssey na Zem dôležité objavy, týkajúce sa výskytu vody. Neutrónový spektrometer, čidlo gama žiarenia a detektor vysoko energetických neutrónov, ktoré má na palube, totiž potvrdili, že v oblastiach pólov je vysoká koncentrácia vodíka, čo naznačuje prítomnosť ľadu. Definitívny dôkaz o existencii vody na Marse ale priniesla až americká sonda Phoenix, ktorá na povrchu planéty fungovala od mája do novembra 2008.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Sonda #NASA #výskum