Vedci z laboratória v USA tvrdia, že našli dôkazy piatej základnej fyzikálnej sily

Vedci z laboratória pri Chicagu sa domnievajú, že pri svojich experimentoch objavili dôkazy existencie piatej základnej fyzikálnej interakcie, čiže sily.

11.04.2021 08:00
17-0188-17 Foto:
debata (8)

Narazili na ne pri skúmaní vlastností miónov, teda častíc menších ako atómy, ktoré sú podľa fyzikov jedným zo základných stavebných kameňov všetkej hmoty vo vesmíre, napísal server BBC.

V súčasnej fyzike sa má za to, že interakcia všetkých častíc a predmetov majú na svedomí štyri základné sily: gravitácia, elektromagnetizmus a silná a slabá jadrová sila. Nové pozorovania z experimentálneho laboratória Fermilab v americkom štáte Illinois však podľa vedcov naznačujú, že mióny medzi sebou interagujú doteraz nepopísaným spôsobom.

„Prišli sme na to, že interakcia miónov nezodpovedá štandardnému modelu,“ vyhlásil britský profesor Mark Lancaster, ktorý sa na výskume podieľa. Štandardný model je široko akceptovanou teóriou, ktorá vysvetľuje, z akých častíc sa skladá hmota a ako spolu tieto častice interagujú. „To je určite veľmi vzrušujúce, pretože to možno poukazuje na budúcnosť s novými fyzikálnymi zákonmi, novými časticami a novou silou, ktorú sme doteraz nevideli,“ dodal.

Zistenia z Chicaga však zatiaľ nemožno vyhlásiť za vedecký objav. Stále totiž existuje šanca jedna ku 40 000, že ide o štatistickú chybu. Aby mohlo byť pozorovanie vyhlásené za objav, musí byť šanca, že ide len o náhodu, rovná najmenej jedna k 3,5 miliónu.

Profesor Ben Allanach z Cambridgeskej univerzity, ktorý sa na výskume v USA priamo nepodieľal, však vyhlásil, že o pravosti objavu nepochybuje. „Celú svoju kariéru som hľadal sily a častice, ktoré doteraz nepoznáme, a toto je ono. Toto je tá chvíľa, na ktorú som čakal,“ povedal BBC.

Mióny sú elementárne častice podobné elektrónom, sú však asi 200-krát ťažšie. Fermilab v rámci experimentu muon g-2 posiela mióny dookola v elektromagnete v tvare prstenca s priemerom asi 15 metrov, ktorý má veľmi stabilné a presne zmerané magnetické pole. Mióny by v ňom mali podľa štandardného modelu „kmitať“ určitou rýchlosťou. Vedci však pri meraniach zistili, že kmitajú inak, než by sa teoreticky predpokladalo. To by podľa nich mohlo mať na svedomí pôsobenie doteraz nepopísané fyzikálne sily.

Fyzici sa tiež domnievajú, že by správanie miónov mohlo súvisieť s doteraz neobjavenou časticou menšou ako atóm.

Podobné experimenty, ktoré by mohli viesť k objavom nových častíc a fyzikálnych síl, vykonávajú vedci rovnako v európskom laboratóriu CERN blízkosti Ženevy. Výskumníci však varujú, že budú musieť pre potvrdenie akýchkoľvek záverov vykonať ešte množstvo ďalších meraní.

Ak by sa zistenia ohľadom miónov ukázalo ako dôveryhodné, mohlo by podľa BBC vedcov naviesť k vyriešeniu niektorých veľkých fyzikálnych záhad posledných desaťročí, napríklad k objasneniu existencie takzvanej temnej energie. Tá podľa niektorých teórií spôsobuje, že sa rýchlosť rozpínania vesmíru stále zrýchľuje namiesto toho, aby sa postupne spomaľovala.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #experiment #sila #častice #atómy #fyzikálna interakcia