Z ISS sa na Zem vrátili dvaja ruskí kozmonauti a americká astronautka

V Kazachstane dnes krátko pred 7:00 SELČ pristála loď Sojuz MS-17, v ktorej sa po pol roku z Medzinárodnej vesmírnej stanice vrátila americká astronautka Kathleen Rubinsová a ruskí kozmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď- Sverčkov.

17.04.2021 09:00
Expedition 64 Soyuz Landing Foto:
Astronautka Kate Rubinsová po pristátí Soyuzu MS-17.
debata (3)

Návratový modul lode Sojuz sa od vesmírnej stanice odpojil vo 3:34 SELČ a na Zem dosadol podľa plánu v kazašskej stepi juhovýchodne od mesta Džezkazgan. Pristátie bolo možné sledovať on-line na stránkach NASA.

Po zdravotných kontrolách Rubinsová z Kazachstanu zamieri do Johnsonovho vesmírneho strediska v Houstone, jej ruskí kolegovia do Strediska Jurija Gagarina pre výcvik kozmonautov neďaleko Moskvy.

Michaela Musilová Čítajte aj Let okolo Mesiaca: Do užšieho výberu postúpila aj slovenská astrobiologička

Trojica astronautov bola na ISS od októbra, počas 185 dní vykonala rad experimentov, ale musela si poradiť aj s únikom vzduchu zo stanice. V rámci pravidelného striedania posádok ich na obežnej dráhe nahradili ruskí kozmonauti Oleg Novickij a Pjotr ​​Dubrova spolu s americkým astronautom Markom Vanda Heiem, ktorí na Medzinárodnú vesmírnu stanicu dorazili minulý týždeň.

V práci na ISS okrem nich pokračujú aj Američania Victor Glover, Michael Hopkins, Shannon Walkerová a Japonec SOIC Noguči.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Zem #NASA #kozmonauti