NASA: Vrtuľník Ingenuity na Marse úspešne vzlietol aj pristál

Vrtuľníku Ingenuity amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa na Marse podaril prvý let.

18.04.2021 09:26 , aktualizované: 19.04.2021 13:47
debata (2)

Americká vesmírna agentúra NASA dnes potvrdila, že sa jej na povrchu Marsu podarilo krátko vzlietnuť a následne pristáť s malou výskumnou helikoptérou Ingenuity. Ide o historicky prvý kontrolovaný let motorizovaného stroja na povrchu cudzieho vesmírneho telesa. V pláne je teraz ešte niekoľko ďalších, náročnejších, testov. Ich cieľom je zistiť, či by mohli lietacie stroje v budúcnosti slúžiť na preskúmavanie cudzích planét.

Ingenuity dorazila na povrch červenej planéty vo februári ako súčasť prieskumného roveru Perseverance. Pôvodne mala vzlietnuť už koncom minulého týždňa, vedci však narazili na softvérový problém, ktorý oneskoril štartovaciu sekvenciu. Ten sa im však následne podarilo vyriešiť.

Helikoptéra vzlietla už dnes ráno, letová sekvencia pritom bola úplne automatická a vedci nemali so strojom priame spojenie. Ingenuity následne po vykonaní letu poslala dáta zo svojich meracích prístrojov a jednu čiernobielu zo vzduchu urobenú fotografiu roveru Perseverance, ktorý potom súbory odoslal späť na Zem.

Vedci v NASA začali krátko po 12:15 SELČ prijímať prvé letové dáta, ktoré potvrdili napríklad správnu rýchlosť točenia dvoch protibežných karbónových rotorov alebo to, že Ingenuity počas manévru zmenila letovú výšku. Následne dostali taktiež fotografie z kamery na helikoptére, ale aj z roveru, ktorý celý pokus nakrúcal z diaľky. Na nich bol vidieť stroj nad povrchom červenej planéty.

helikoptera Čítajte aj Ingenuity sa odpojila od Perseverance. Prežila sama svoju prvú marťanskú noc

Lietanie vo veľmi riedkej atmosfére Marsu je omnoho náročnejšie ako na Zemi, vrtule Ingenuity museli vyvinúť asi 2400 otáčok za minútu, čo je mnohonásobne viac než pozemské helikoptéry. Helikoptéra sa teraz bude po lete dobíjať, v utorok potom má poslať prostredníctvom Perseverance do NASA ďalšie dáta, medzi nimi napríklad fotografie horizontu Marsu.

Misia má za úlohu predovšetkým hľadať potenciálne stopy života, ktorý mohol na Marse existovať v minulosti. Monitoruje aj klímu a geológiu planéty a zhromažďovať vzorky hornín a prachu, ktoré by neskôr mali byť prepravené na Zem.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vrtuľník #mars #NASA #Ingenuity