Ingenuity úspešne zvládol druhý let, urobil fotografiu povrchu Marsu

Malý vrtuľník Ingenuity americkej vesmírnej agentúry NASA dnes druhýkrát úspešne vzlietol a pristál na Marse. Tentoraz vystúpal o niečo vyššie než pri prvom pokuse v pondelok, vykonal viac manévrov a vznášal sa dlhšie.

22.04.2021 17:56
helicopter still image Foto:
Malá robotická helikoptéra nazvaná Ingenuity (Dôvtip).
debata (1)

Čiernobielou navigačnou kamerou sa mu tiež podarilo vyfotiť planétu. Na twitteri to oznámilo Laboratórium prúdových motorov (JPL), ktoré má v NASA na starosti, okrem iného, program robotického vozítka Perseverance vrátane testovania Ingenuity.

helikoptera Čítajte aj Ingenuity sa odpojila od Perseverance. Prežila sama svoju prvú marťanskú noc

Vrtuľník o veľkosti malého dronu pristál na Marse 18. februára uschovaný v útrobách vozítka Perseverance. Má ale samostatný program. Nie je vybavený žiadnymi vedeckými prístrojmi, jeho jedinou úlohou je vyskúšať možnosť využívať v budúcnosti pri skúmaní povrchu mimozemských telies podobné lietajúce aparáty.

V pondelok vrtuľník len vzlietol a chvíľu sa vznášal v trojmetrovej výške, dnes ho pracovníci JPL naprogramovali na dosiahnutie míľnika piatich metrov. Potom, ako chvíľu zotrval na mieste, mal aparát vykonať mierny náklon a dva metre poletieť stranou. Po ďalšom vznášaní sa na mieste mal vykonať niekoľko otočiek a natáčať kamerou okolie. Následne sa mal vrátiť a pristáť vo východiskovom bode.

JPL zatiaľ potvrdila, že sa stroju pri úspešnej misii podarilo letieť stranou a zaznamenať povrch červenej planéty. Na fotografii je vidieť tieň helikoptérky.

Ez VQoul Vg AQRH6V Čítajte aj NASA: Vrtuľník Ingenuity na Marse úspešne vzlietol aj pristál

Podľa JPL bol dnešok osemnástym z tridsiatich marťanských dní určených ako takzvané okno pre letové testy Ingenuity.

Ingenuity je veľmi ľahký stroj, má hmotnosť len 1,8 kilogramu. Jeho rotory vyrobené z karbónových vlákien sa krútia proti sebe a na umožnenie vzletu v riedkej atmosfére červenej planéty musia vyvinúť rýchlosť 2400 otáčok za minútu. To je podstatne viac, než potrebujú na lietanie helikoptéry na Zemi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #NASA #červená planéta #Ingenuity