"Ružový super spln" očami astrofotografa

Tohtoročný aprílový spln si vyslúžil hneď dve prezývky. Prvou je tzv. ružový spln, čo nemá nič spoločné s jeho zafarbením. Podľa starých ročeniek amerických farmárov mal totiž každý spln svoje meno. Ten aprílový bol nazvaný podľa ružovej farby floxov - kvetov, ktoré kvitnú v apríli. Druhá prezývka vyplýva z toho, že pôjde zároveň o tzv. super spln.

26.04.2021 20:00 , aktualizované: 27.04.2021 07:52
debata

Aktuálnu fotografiu super splnu nám poslal astrofotograf Petr Horálek z Českej republiky. V diaľke dolu vľavo je kopček s hradom „Kunetická hora“. „Žiaľ, oblaky mi neumožnili zaznamenať úplný východ, tak som urobil aspoň takúto "postupku“," povedal jej autor.

Foto: Petr Horálek
spln

Čo vlastne super spln je? Nebeská mechanika Mesiacu „velí“, že náš súputnik okolo Zeme neobieha po presnej kruhovej dráhe, ale po mierne výstrednej elipse. A tak je niekedy k Zemi bližšie a niekedy zas ďalej. Môžu tak nastať okamihy najväčšieho či najmenšieho priblíženia Mesiaca k Zemi pri ľubovoľných fázach. A práve o to ide. Keď je bližšie k Zemi v čase splnu, tento spln bude o niečo väčší.

Aprílový super spln bude druhým najväčším v tomto roku. Hneď pri nasledujúcom splne, ktorý nastane 26. mája o 13 hodine, sa k nám totiž Mesiac priblíži na 357 450 km. Mesiac ale neuvidíme, bude vtedy pod obzorom. Jeho vôbec najtesnejšie priblíženie k Zemi nastane o niečo skôr ako spln. Konkrétne, 26. mája o štvrtej ráno, keď od nás bude vzdialený 357 300 km. Ak si teda chcete počkať na najväčší mesačný spln tohto roku, počkajte si na západ Mesiaca okolo piatej ráno 26. mája. V tom čase bude Mesiac k Zemi ešte asi o 85 kilometrov bližšie, než 27. apríla.

Ružový ho ale nečakajte a nebude ani obrovský. „Super spln“ je trochu prehnané označenie. Aj tak ale bude pohľad na Mesiac krásny.

helicopter still image Čítajte aj Ingenuity úspešne zvládol druhý let, urobil fotografiu povrchu Marsu

Super mesiac (ani super spln) nie je žiadnym oficiálnym astronomickým termínom. Prvýkrát toto označenie použil astrológ Richard Nolle v roku 1979. Super mesiac „definoval“ ako nov alebo spln, ktorý nastáva vo vzdialenosti menšej alebo rovnajúcej sa 90 % jeho najmenšej vzdialenosti od Zeme na danej obežnej dráhe. Prečo si však zvolil práve 90 percent, nikto netuší.

Rozdiel je pre pozorovateľa zanedbateľný

Najväčším splnom tohto roku bude teda ten, ktorý nastane 26. mája. Naopak, vôbec najmenší spln nás čaká 19. decembra. Medzi najbližším a najvzdialenejším splnom roka teda bude rozdiel skoro 49 tisíc kilometrov.

Na prvý pohľad sa to môže zdať veľa, ale rozdiel je to pre bežného pozorovateľa úplne zanedbateľný.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #spln #spln Mesiaca