Mars: Ingenuity uspela aj pri treťom, náročnejšom lete

Malý vrtuľník Ingenuity americkej vesmírnej agentúry NASA cez víkend úspešne zvládol aj tretí, náročnejší let v atmosfére Marsu.

27.04.2021 06:00
ingenuity Foto:
debata

Vystúpal síce len do rovnakej päťmetrovej výšky ako pri druhom lete vo štvrtok, ale letel väčšou rýchlosťou, ďalej a dlhšie. Počíta sa ešte s dvoma ďalšími letmi, informovalo na svojom webe Laboratórium tryskového pohonu (JPL), ktoré má v NASA na starosti okrem iného program robotického vozítka Perseverance vrátane testovania Ingenuity.

helicopter still image Čítajte aj Ingenuity úspešne zvládol druhý let, urobil fotografiu povrchu Marsu

Helikoptéra o veľkosti malého Drone pristála na Marse 18. februára uschovaná v útrobách Perseverance. V nedeľu pri letovom teste urazila vzdialenosť asi 50 metrov, vrátila sa a pristála na pôvodnom mieste. Let trval 80 sekúnd a stroj vyvinul rýchlosť 7,2 kilometra za hodinu. Tak rýchlo Ingenuity neletela ani pri testoch na Zemi, oznámila JPL.

Pri prvom lete sa vrtuľník minulý týždeň v pondelok len chvíľu vznášal v trojmetrovej výške. Pri druhom lete o tri dni neskôr vzlietol do piatich metrov, chvíľu zotrval na mieste, vykonal mierny päťstupňový náklon a dva metre letel do strany. Následne urobil niekoľko otočiek a natočil kamerou okolie. Celý manéver trval približne 52 sekúnd.

Nedeľa bola dvadsiatymprvým z tridsiatich marsovských dní (31 pozemských dní) určených ako takzvané okno pre letové testy Ingenuity.

Tím programu Ingenuity dúfa, že vrtuľník poletí ešte dvakrát, kým sa letové okno začiatkom mája zavrie. A tieto dva posledné lety budú pravdepodobne „naozaj dobrodružné“, vyhlásila podľa serveru Space.com vedúca tohto projektu MiMi Aungová.

perseverance 1 Čítajte aj Perseverance vyrobil z atmosféry Marsu po prvý raz kyslík

O ďalšom letovom okne sa už nehovorí, pretože automatický výskumný rover Perseverance sa musí čoskoro sústrediť na svoju vlastnú vedeckú misiu. Tá má dve hlavné úlohy: pátrať po známkach možného niekdajšieho života na Marse v oblasti kráteru Jazero, kde kedysi dávno bolo jazero a delta rieky, a zbierať vzorky, ktoré majú byť dopravené na Zem.

debata chyba
Viac na túto tému: #mars #NASA #let #helikoptéra #JPL #Ingenuity