NASA predĺžila testovanie svojho vrtuľníka na Marse o 30 dní

Americká vesmírna agentúra NASA sa rozhodla o ďalších 30 dní predĺžiť testovanie svojho malého vrtuľníka Ingenuity na Marse, pričom nevylúčila ďalšie možné pokračovanie.

01.05.2021 08:14
ingenuityy Foto:
debata (2)

NASA o tom informovala krátko predtým, ako dostala údaje z červenej planéty. Tie potvrdili, že sa podaril druhý pokus o štvrtý let Ingenuity, ktorý bol pôvodne plánovaný na štvrtok, ale kvôli softvérovému problému bol odložený.

„Marsovská helikoptéra dokončila svoj štvrtý let, pričom letela ďalej a rýchlejšie ako predtým. Zhotovila tiež viac fotografií, keď letela nad povrchom Marsu,“ oznámila na svojom twitterovom účte Laboratórium tryskového pohonu (JPL), ktorá má v NASA na starosti, okrem iného, program robotického roveru Perseverance, vrátane testovania Ingenuity. Na fotografie z vrtuľníka zatiaľ tím JPL čaká, však informáciu doplnili snímky tohto letu, ktorý zhotovil Perseverance.

ingenuity Čítajte aj Mars: Ingenuity uspela aj pri treťom, náročnejšom lete

Predchádzajúce tri lety Ingenuity – 19., 22. a 25. 4. – boli úspešné. JPL na svojom webe vopred informovala, že pri štvrtom lete by vrtuľník mal predviesť možnosti využívania prieskumu zo vzduchu. Doba letu sa mala zvýšiť oproti tretiemu testu v nedeľu z 80 sekúnd na 117, rýchlosť zo 7,2 na 13,8 kilometra za hodinu a prejdená vzdialenosť v porovnaní s nedeľnými 100 metrami viac ako zdvojnásobiť. Či sa tak aj stalo, potvrdia údaje postupne prichádzajúce z červenej planéty.

cierna diera Čítajte aj Astronómovia objavili zatiaľ najmenšiu a najbližšiu čiernu dieru v našej galaxii

NASA dala najavo úplnú spokojnosť s výkonom svojej helikoptéry na Marse už po jej treťom lete. V piatok (30. apríla) oznámila, že sa rozhodla k pôvodne plánovanému tridsaťdňovému „letovému oknu“ pre Ingenuity pridať ďalších tridsať dní.

Potom, ako sa preukázalo, že na červenej planéte je možný riadený let s vlastným pohonom, experiment s Ingenuity čoskoro začne novú demonštračnú fázu operácie zameranej na zistenie, ako by letecký prieskum a ďalšie funkcie mohli prospieť budúcemu prieskumu Marsu a ďalších svetov, napísala americká vesmírna agentúra na svojom webe. Táto nová fáza má začať po posledných dvoch rokoch vrtuľníka z prvej fázy.

ISS, vesmír, zem, vesmírna stanica, satelit Čítajte aj Pred 20 rokmi letel do vesmíru prvý turista

Tím programu Ingenuity po treťom testu vyjadril nádej, že helikoptéra poletí ešte dvakrát, než sa začiatkom mája zatvorí letové okno. Prvý z týchto dvoch letov sa včera podaril.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #NASA #helikoptéra #JPL #Ingenuity