Vesmírna kapsula Crew Dragon so štyrmi astronautmi pristála na Zemi

Vesmírna kapsula Crew Dragon Resilience súkromnej spoločnosti SpaceX so štyrmi astronautmi na palube úspešne pristála v nedeľu o 02.56 h tamojšieho času (8.56 h SEČ) na mori v Mexickom zálive neďaleko mesta Panama City.

02.05.2021 10:51
dragon Foto:
debata

Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý udalosť streamoval naživo, píšu svetové tlačové agentúry.

Štyria kozmonauti misie Crew-1 strávili na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) dovedna 168 dní. Posádku misie tvorili americkí astronauti Michael Hopkins, Victor Glover a Shannon Walkerová a japonský astronaut Sóiči Noguči.

Na ISS zostalo teraz sedem astronautov vrátane štyroch nových, ktorí na ISS pristáli na inej lodi SpaceX minulý týždeň. Momentálne sa teda na stanici nachádzajú traja astronauti z USA, dvaja kozmonauti z Ruska, jeden astronaut z Japonska a jeden z Francúzska. Posádka Crew-1 priletela k ISS vlani v novembri.

Predtým absolvovali skúšobnú misiu na ISS dvaja americkí astronauti – na medzinárodnú stanicu prileteli minulý rok v máji a zostali tam dva mesiace. Tento let ukončil deväťročné obdobie, počas ktorého sa Spojené štáty po uzavretí svojho vesmírneho programu raketoplánov museli v súvislosti s cestami k ISS spoliehať na ruské nosné rakety Sojuz.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #SpaceX #Dragon