Podľa vedeckej simulácie hroziacej zrážke s planétkou jadrová bomba nezabráni

Vedci americkej vesmírnej agentúry NASA a Európskej vesmírnej agentúry (ESA) pri počítačovej simulácii hrozby zrážky Zeme s veľkou planétkou zistili, že katastrofe by nedokázalo zabrániť ani použitie jadrovej bomby.

05.05.2021 06:00
zem Foto:
debata (5)

Americkí a európski vedci dostali v rámci simulovaného cvičenia šesť mesiacov na to, aby pripravili záchranný plán, ktorý by odvrátil zrážku Zeme s masívnou planétkou, vzdialenou 56 miliónov kilometrov. Astronómovia na úlohe pracovali štyri dni, od 26. do 29. apríla, a použili pritom radarové systémy a najmodernejšie technológie vrátane najväčšieho teleskopu na svete.

slnko Čítajte aj Slovenskí vedci: Slnko je v polovici svojho života

Experti pri tejto práci dospeli k záveru, že časový odstup šiestich mesiacov nestačí na prípravu vesmírneho plavidla, ktoré by do asteroidu narazilo, a že jadrová bomba by obrie teleso od dopadu na Zem neodvrátila, ako si to napríklad predstavovali filmári v katastrofickom filme Armageddon. Tímu pritom trvalo 184 dní, kým určil oblasť dopadu, čo by boli iba štyri dni pred zrážkou.

cierna diera Čítajte aj Astronómovia objavili zatiaľ najmenšiu a najbližšiu čiernu dieru v našej galaxii

Našu planétu taká katastrofálna udalosť zasiahla naposledy približne pred 66 miliónmi rokov. V oblasti dnešného polostrova Yucatán v Mexickom zálive dopadla planétka Chicxulub s priemerom desiatich až pätnástich kilometrov. Náraz mal za následok vyhubenie dinosaurov.

Niektorí vedci sa domnievajú, že v čase pred 3,8 až 1,8 miliardy rokov dopadlo na Zem prinajmenšom sedemdesiat vesmírnych kolosov s priemerom až 40 kilometrov. Zrážky podľa nich spôsobili globálne katastrofy, ktoré mohli zásadne ovplyvniť život na planéte.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #vedci #NASA #asteroid #katastrofa #ESA #planétka #jadrová bomba