Na Mesiac zatiaľ emancipácia nedoputovala. Krátery sú pomenované najmä po mužoch

Povrch Mesiaca je rozrytý krátermi, ktoré sú pozostatkami mnohých zrážok s ďalšími vesmírnymi telesami. Len niekoľko ich možno rozoznať voľným okom, malým ďalekohľadom sú ich ale vidieť stovky.

26.05.2021 06:00
Mesiac Foto:
debata (6)

Americká umelkyňa Bettina Forgetová, ktorá je aj amatérskou astronómkou, začala topografiu kráterov skúmať a podivuhodné útvary už niekoľko rokov prekresľuje. Pritom ale s prekvapením zistila, že nesú skoro výhradne mužské mená, napísal denník The New York Times.

Mesačné krátery sa podľa pravidiel pomenúvajú po slávnych vedcoch. Kto bol Newton, Kopernik alebo Einstein vie asi každý, ale krátery nesú aj menej známe mená a Forgetová sa pri ich kreslení začala zaujímať, po kom sú pomenované. A chcela zistiť, koľko kráterov nesie mená žien.

Hero-image-1280x720 Čítajte aj Lietadlo spoločnosti Virgin Galactic sa prvýkrát dostalo na pokraj vesmíru

Na základe záznamov Medzinárodnej astronomickej únie (IAU), ktorá má pomenovávanie vesmírnych telies na starosti, si v zozname začala podčiarkovať krátery, ktorým dali meno ženy. „Ale skoro nebolo čo podčiarkovať,“ hovorí Forgetová. Z celkom 1578 pomenovaných kráterov malo ženské meno len 33. „Nečakala som, samozrejme, že to bude polovica. Taká optimistka nie som. Ale dve percentá? To ma vcelku šokovalo,“ dodáva.

Toto zistenie stálo pri zrode jej projektu nazvaného Women with Impact (Ženy, ktoré niečo znamenajú). Umelkyňa začala vo svojej tvorbe pracovať výhradne s krátermi, ktoré boli pomenované po ženách, a tak napríklad útvary pomenované po astronómkach Márii Mitchellovej a Annie Jumpovej Cannonovej či astronautkách Judith Arlene Resnikovovej a Kalpany Chawlaovej.

cina mars Čítajte aj Čínsky rover poslal na Zem prvé snímky z povrchu Marsu

Svojim projektom chce upozorniť na to, že ženy ďalej citeľne chýbajú v niektorých, najmä technických odboroch a vo vede všeobecne. „Kráter, to je vlastne neprítomnosť hmoty, prázdno. A ja v tom vidím paralelu s tým, že v týchto odboroch máme neprítomnosť žien,“ hovorí.

Astronómka Kelsi N. Singerová sa domnieva, že akokoľvek je malý počet kráterov s ženským menom prekvapivý, žiadne prekvapenie to zároveň nie je. Kariéra vo vede bola totiž pre ženy až do 20. storočia prakticky zakázaná, a pretože krátery nedostávajú mená žijúcich osobností, existuje tu podľa nej „časové oneskorenie“.

DNA Čítajte aj Experti vyvinuli novú metódu značenia DNA

Veľkej nerovnomernosti si je vedomá aj IAU, ktorá už vydala pokyn, že pri pomenovávaní kráterov na Mesiaci by teraz mali mať ženy prednosť. „Rozhodli sme sa, že ak bude príležitosť pomenovať kráter po žene, tak to urobíme,“ hovorí Rita Schulzová z výskumného centra Európskej vesmírnej agentúry.

Emancipácia vo vesmíre ale bude beh na dlhú trať, aj keď niekde prevaha žien v menách existuje už teraz: napríklad pri útvaroch na Venuši a na niektorých menších mesiacoch Uránu. To je ale v Slnečnej sústave výnimka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #kráter #ďalekohľad #vesmírne telesá