Čaká nás najväčší spln roka

V stredu 26. mája o 3:53 ráno nastane najväčší spln tohto roka, tzv. superspln. Podľa folklóru nazývaný tiež "kvetinový", pretože nastáva v období jari a rozkvitnutej flóry.

25.05.2021 20:00
spln Foto:
debata

Bude dokonca o približne 85 km bližšie než ten predchádzajúci, aprílový. Fáza samotného splnu potom nastane už pod obzorom, a to o 13:15 nášho letného času. V tomto čase tiež nastane úplné zatmenie Mesiaca (ktoré žiaľ u nás neuvidíme), vďaka čomu si tento spln odnesie tiež prívlastok „krvavý“.

Kedy bude najbližšie?

Májový superspln bude podľa suchej reči čísel tým najväčším v roku 2021. Nastane 26. mája o 13:15 stredoeurópskeho letného času, ale Mesiac sa k nám priblíži najviac už o 3:53 ráno. Jeho vôbec najtesnejšie priblíženie k Zemi sa teda odohrá o niečo skôr ako spln samotný.

Od nás bude vzdialený 357 309 km a ak si teda chcete počkať na najväčší mesačný spln tohto roku, počkajte si na západ Mesiaca okolo štvrtej ráno 26. mája.

Foto: Pavel Gabzdyl
mesiac spln

„Krvavý“ u nás nebude

U nadchádzajúceho splnu sa stretávame v anglicky písaných článkoch s faktom, že Mesiac bude „krvavý“. To sa nás netýka. Označenie „krvavý supermesiac“ (z angl. „Blood Supermoon“) vychádza z faktu, že počas maximálnej fázy splnu, ktorú u nás nebudeme vidieť, prebehne tiež prekrásny úkaz – úplné zatmenie Mesiaca.

mars20130708-full.width-1320 Čítajte aj Mohlo ľudstvo kontaminovať Mars životom?

Počas neho Mesiac prestupuje zemským tieňom, a pretože naň zároveň dopadajú slabé pozemské zore lámané zemskou atmosférou do vnútra zemského tieňa, Mesiac chytí nezvyčajné červenkasté zafarbenie. Fáza úplného zatmenia prebehne nad obzorom najmä v Oceánii, ale aj nízko nad obzorom na západe USA alebo na východe Ázie. Potrvá len 14 a pol minúty.

Pokiaľ ale budú vhodné podmienky, Mesiac bude červenkastý najmä počas jeho východu večer 26. mája, a to kvôli inému úkazu – zoslabeniu jeho svitu nízko nad obzorom zemskou atmosférou.

Michaela Musilová Čítajte aj Let okolo Mesiaca: Do užšieho výberu postúpila aj slovenská astrobiologička

Podobne ako keď zapadá Slnko a postupne slabne a červená. V čase východu Mesiaca večer 26. mája (už teda po splne aj po maximálnom priblížení) sa bude Mesiac nad obzor „zdvíhať“ nejakých 20 minút po západe Slnka (okolo 21:20 – čas východu sa líši podľa vašej polohy), a bude teda už dosť kontrastné. Čím vyššie sa bude nachádzať, tým jasnejšie bude a jeho odtieň sa bude meniť od žltkastej do jasnej bielej farby.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #spln #superspln