NASA zverejnila unikátnu snímku centra Mliečnej dráhy

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil novú, fascinujúcu snímku rušného vysokoenergetického centra našej galaxie, jadra Mliečnej dráhy.

30.05.2021 21:24
debata (2)

Fotografia je založená na 370 pozorovaniach, ktoré v priebehu posledných dvoch desaťročí uskutočnilo röntgenové observatórium Chandra X-Ray, pracujúce na obežnej dráhe Zeme. Zobrazuje miliardy hviezd a nespočetné množstvo čiernych dier v centre galaxie. Pre dosiahnutie lepšieho kontrastu sa na spracovaní snímky z orbitálneho observatória podieľal aj jeden rádioteleskop v Juhoafrickej republike.

https  prod.static9.net.au fs a8c80b09-03cd-4710-bb8a-9cf94d8e3e5d Čítajte aj V Austrálii žije mora... ako z nočnej mory

Astronóm Daniel Wang z americkej univerzity UMass Amherst uviedol, že na snímke pracoval celý rok, počas ktorého bol pre koronavírusovú pandémiu zavretý doma. „To, čo vidíme na snímke, je búrlivý energetický ekosystém v centre našej galaxie,“ napísal Wang v e-maile, približuje AP.

„Je tam veľa pozostatkov supernov, čiernych dier a neutrónových hviezd. Každá röntgenová bodka alebo röntgenový náčrt predstavuje energetický zdroj, a z nich väčšina je v centre (galaxie),“ vysvetľuje bádateľ.

Hero-image-1280x720 Čítajte aj Lietadlo spoločnosti Virgin Galactic sa prvýkrát dostalo na pokraj vesmíru

Toto rušné vysokoenergetické galaktické centrum je od planéty Zem vzdialené 26.000 svetelných rokov. Wangova práca vychádza v júnovom vydaní odborného časopisu Monthly Notices (MNRAS), periodika v Londýne sídliacej Kráľovskej astronomickej spoločnosti (RAS).

Orbitálny teleskop Chandra X-Ray vypustil na obežnú dráhu v roku 1999 raketoplán Columbia v rámci misie STS-93.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #galaxia