Bezos o lete k hranici vesmíru: Bolo to úžasné

Znovupoužiteľná suborbitálna raketa New Shepard vyvinutá spoločnosťou Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa v utorok úspešne odštartovala k hranici vesmíru. Zhruba po jedenástich minútach letu sa raketa a oddelený modul úspešne vrátili na Zem.

20.07.2021 09:44 , aktualizované: 17:27
debata (22)

Na palube boli okrem Jeffa Bezosa ďalší traja pasažieri, konkrétne Bezosov brat Mark, 82-ročná pilotka Wally Funková a 18-ročný čerstvý absolvent strednej školy Oliver Daemen.

Ten sa stal vôbec najmladším človekom vo vesmíre, píše agentúra AFP. Daemen, ktorý vlani ukončil strednú školu, bol zároveň prvým platiacim zákazníkom Blue Originu. V module letela aj 82-ročná americká letkyňa Wally Funková, ktorá sa zase stala najstarším človekom vo vesmíre. Rekord doteraz držal astronaut John Glenn, ktorý v roku 1962 ako prvý Američan obletel zemeguľu a do vesmíru sa opäť pozrel v roku 1998 ako 77-ročný. Najmladším bol do dnešného dňa ruský kozmonaut German Titov, ktorý v roku 1961 letel do vesmíru ako 25 ročný.

„To bolo úžasné,“ zakričal Bezoz do vysielačky po tom, ako New Shepard úspešne pristál v texaskej púšti. „Najlepší deň v mojom živote,“ dodal Bezoz o niekoľko minút neskôr. „V tejto kapsule sedí skupinka veľmi šťastných ľudí,“ citovala Bezosa agentúra AP.

Podľa AP ide o prvý let s ľudskou posádkou, ktorý podnikla Bezosova spoločnosť Blue Origin.

Multimiliardár a zakladateľ firmy Amazon sa stal druhým superboháčom, ktorý sa do vesmíru pozrel na palube vlastného stroja.

New Shepard je suborbitálna raketa, čo znamená, že nedosiahla obežnú dráhu Zeme, ale takzvanú Kármánovu hranicu vo výške 100 kilometrov, ktorá je známa ako „začiatok vesmíru“. Let trval desať minút a všetky jeho fázy prebehli podľa plánu. Modul sa po troch minútach od štartu oddelil od nosnej rakety a potom vystúpal sám do výšky 106 kilometrov. Neskôr New Shepard pristál kolmo na stanovenom mieste a onedlho potom sa na zem bezpečne vrátili aj ľudia. Posádka na vrchole trajektórie zažila niekoľko minút zníženej gravitácie.

Raketa New Shepard je pomenovaná podľa prvého amerického astronauta Alana Sheparda. Let sa uskutočnil v deň 52. výročia pristátia misie Apollo 11 na Mesiaci. Tento dátum si zvolil Bezos osobne, dodáva AP. O

Oproti „raketovému lietadlu“ Richarda Bransona bola Bezosova kapsula „pilotovaná“ počítačom a preto nemuseli byť na palube žiadni ďalší členovia posádky.

Bezosa v pomyselnom dobývaní kozmu predbehol ďalší miliardár, Richard Branson, ktorý 11. júla podnikol krátku exkurziu do vesmíru s vlastnou vesmírnou loďou s názvom VSS Unity, pod hlavičkou spoločnosti Virgin Galactic. Ako píšu americké médiá, lety do vesmíru sa tento rok stali bojiskom, na ktorom súperia najbohatší ľudia sveta.

Tretím miliardárom v poradí je zakladateľ automobilky Tesla a kozmickej firmy SpaceX Elon Musk. Nosné rakety Falcon 9 a lode Dragon firmy SpaceX už dopravujú náklad aj astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Musk v ďalšej fáze počíta tiež s turistami. Sám ale ešte neoznámil, kedy sa do vesmíru chystá pozrieť osobne.

Okrem toho Muskova spoločnosť SpaceX pracuje na raketách, ktoré by mali byť schopné dopraviť ľudí na Mesiac aj na Mars. V roku 2016 Musk okrem iného povedal, že chce na „červenú planétu“ do roku 2050 dopraviť milión ľudí, uvádza agentúra AP.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #Jeff Bezos #Blue Origin