Z Bajkonuru odletí ruský modul Nauka, ktorý rozšíri ISS

Z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane odletí dnes popoludní SELČ dlho očakávaný ruský modul Nauka, ktorý má rozšíriť Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

21.07.2021 07:50
naukax Foto:
debata (58)

Pripojenie k orbitálnemu komplexu je plánované za osem dní, vo štvrtok 29. júla popoludní.

Na viacúčelový laboratórny modul (MLM) Nauka, ktorý má doplniť ruskú sekciu ISS, sa čaká už viac ako štvrť storočia. Výroba sa začala v roku 1995, ale kvôli množstvu problémov sa dokončenie a vypustenie, pôvodne plánované v roku 2007, stále odkladalo.

V roku 2013 sa musel už hotový modul vrátiť k výrobcovi, ktorým je Chruničevovo centrum, kvôli problémom s pohonným systémom. V apríli 2018 ruská kozmická agentúra Roskosmos oznámila, že MLM konečne poletí na budúci rok, ale šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin následne za dátum štartu označil začiatok a neskôr leto 2020. Nakoniec sa termín odletu posúval aj počas tohto roka.

Nauka poskytne spojovací uzol pre ruské kozmické lode, umožní prečerpávať palivo z nádrží nákladných lodí Progress na ISS, riadiť orientáciu stanice vlastnými motormi, vyrábať kyslík pre šesť ľudí a regenerovať vodu z moču. Ruským kozmonautom tiež dopraví druhú toaletu a kajutu pre tretieho člena posádky.

t Blue Origin Bezos669217797263 Čítajte aj Bezos o lete k hranici vesmíru: Bolo to úžasné

Modul bude vybavený európskym robotickým ramenom ERA, ktoré umožní manipuláciu na vonkajšej strane orbitálneho komplexu bez potreby pracovných zmien posádky vo otvorenom vesmíre.

Foto: Roscosmos
nauka
58 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #kozmodróm #Bajkonur