Pred 70 rokmi vyslali Sovieti do vesmíru dvojicu psov - Cigana a Dezika

Prvé živé tvory, ktoré sa pozreli na hranicu vesmíru, boli psy na palubách sovietskych rakiet.

22.07.2021 08:15
debata (7)

Absolútne prvenstvo patrilo dvojici bastardov, ktorí sa volali Cigan a Dezik. Tí odštartovali 22. júla 1951 z kozmodrómu Kapustin Jar v rakete, ktorú sovietski vedci vyvinuli na základe nemeckej vojnovej V-2. Historický let bol prísne utajený a podrobnosti o ňom, vrátane skutočných mien psích hrdinov, sa na verejnosť dostali až začiatkom 90. rokov minulého storočia.

naukax Čítajte aj Z Bajkonuru odletí ruský modul Nauka, ktorý rozšíri ISS

Počas asi štvrťhodinového letu vyletela raketa s psíkmi do zhruba stokilometrovej výšky (tzv. Kármánova hranica, čiže hranica medzi zemskou atmosférou a kozmickým priestorom, ktorá je zvolená vo výške 100 km nad povrchom Zeme), odkiaľ sa zase zniesla na padáku. Obaja kríženci z letu vyviazli prakticky bez následkov – Dezikovi nebolo vôbec nič, Cigan počas pristávania utrpel len povrchové odreniny. Obaja psí hrdinovia sa museli vyrovnať nielen so štvorminútovým stavom beztiaže, ale najmä s päťnásobným preťažením pri štarte. Nič z toho pre psy, zavesené počas letu do špeciálnych postrojov a sledované prístrojmi, ale neznamenalo väčšie nebezpečenstvo.

Sovietski vedci totiž vyberali zvieratá, ktorým príroda dala do vienka odolnosť a zdravie – pouličných krížencov. Cigan bol huňatý biely psík, zatiaľ čo srsť jeho kolegu bola čierna s veľkými bielymi škvrnami. Kozmického pioniera Dezika ale čakal smutný osud, pri druhom lete zlyhal padák a neovládateľná kapsula sa roztrieštila o zem. Lepší osud mal druhý člen priekopníckej posádky, ktorého sa ujal šéf sovietskej vesmírnej komisie akademik Anatolij Blagonravov, u ktorého žil spokojne ďalších desať rokov.

t Blue Origin Bezos669217797263 Čítajte aj Bezos o lete k hranici vesmíru: Bolo to úžasné

Prvou živou bytosťou vyslanou do vesmíru sa stala v roku 1957 sučka Lajka, ktorá zahynula už niekoľko hodín po štarte na následky prehriatia organizmu a stresu. Do histórie sa tiež zapísal let sovietskej Kozmické lode 2 (označovanej aj ako Sputnik 5), ktorá do vesmíru odštartovala v auguste 1960. Na palube boli aj fenky Belka a Strelka, ktoré sa stali prvými živými bytosťami, ktoré sa vrátili z vesmíru na Zem.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #pes #kozmonaut