NASA odložila skúšobný let kozmickej lode Starliner k ISS

Americká vesmírna agentúra NASA sa rozhodla odložiť z dneška najmenej do 3. augusta testovací let kozmickej lode CST-100 Starliner, ktorá by v budúcnosti mala dopravovať posádky na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

30.07.2021 21:21
starliner Foto:
debata (13)

Dôvodom pre odklad štartu je závada viacúčelového modulu Nauka, ktorý vo štvrtok popoludní (SELČ) zakotvil v ruskej časti ISS. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Kozmickú loď, ktorú vyvinula spoločnosť Boeing, mala dnes vyniesť k ISS raketa Atlas V z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Let sa mal uskutočniť bez posádky.

naukax Čítajte aj Z Bajkonuru odletí ruský modul Nauka, ktorý rozšíri ISS

Problém s fungovaním modulu Nauka zistili vo štvrtok astronauti asi tri hodiny po tom, ako úspešne zakotvil na ISS. Motory modulu sa nečakane spustili, čo vychýlilo celý orbitálny komplex z jeho normálnej letovej polohy na najmenej 45 minút. Potom, ako boli aktivované motory iného modulu na stanici, sa podarilo pôvodnú polohu obnoviť. Kontakt pozemných tímov s posádkou na ISS sa počas incidentu dvakrát na niekoľko minút prerušil, nikomu z astronautov však bezprostredne nehrozilo žiadne nebezpečenstvo, spresnil predstaviteľ NASA Joel Montalbano.

Prvý námestník generálneho konštruktéra ruskej kozmickej korporácie RKK Energija Vladimir Solovjov dnes povedal, že závadu modulu Nauka spôsobili chyby v softvéri. „Kvôli krátkodobému zlyhaniu softvéru bol omylom implementovaný priamy príkaz na zapnutie motorov pre stiahnutie modulu, čo viedlo k určitej zmene orientácie komplexu ako celku,“ uviedol v tlačovom vyhlásení ruskej kozmickej agentúry Roskosmos.

„Posádka je teraz zaneprázdnená vyrovnaním tlaku v module Nauka. Popoludní otvorí poklopy, vstúpi do modulu, zapne potrebné prostriedky na čistenie atmosféry a začne normálne pravidelnú prácu,“ dodal Solovjov.

Ruský kozmonaut Oleg Novickij, ktorý je v súčasnej dobe na ISS, odkázal svojim sledujúcim na twitteri, aby sa o neho nebáli. „Drahí priatelia, čítam vaše početné komentáre. Nebojte sa! Naša práca na pripojenie nového modulu Náuka pokračuje. Dnes večer otvoríme poklopy! Budem vás informovať,“ kozmonaut.

Starliner má v rámci testovacej misie dopraviť náklad na orbitálny komplex a zhruba o necelý týždeň neskôr pristáť späť na Zem. Dnešný plánovaný let mal byť už druhým pokusom. Prvý test tejto kozmickej lode v decembri 2019 s predpo­kladaným pristátím na ISS zlyhal. Loď sa nedokázala dostať na stanovenú obežnú dráhu, a nemohla sa preto k ISS priblížiť. O dva dni neskôr aspoň zdarne pristála v púšti v Novom Mexiku. Neúspech podľa oznámenia spoločnosti spôsobili chyby v softvéri.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #kozmická loď #Starliner