TASS: Otvory v plášti Sojuzu urobil niekto, kto nepoznal konštrukciu lode

Otvory v plášti kozmickej lode Sojuz MS-09, ktoré v roku 2018 skomplikovali situáciu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), boli vyvŕtané v nulovej gravitácii a urobil ich človek neoboznámený s konštrukciou lode.

12.08.2021 22:39
debata (17)
Foto: NASA/Joel Kowsky
Expedition 56 Launch

S odvolaním sa na nemenovaný zdroj z raketovo-vesmírneho odvetvia o tom vo štvrtok informovala agentúra TASS. K incidentu došlo koncom augusta roku 2018, keď na ISS poklesol tlak. Pri pátraní po príčine bola v lodi Sojuz MS-09, pripojenej k ISS, objavená malá diera, ktorá bola – podľa záveru expertov – vyvŕtaná zvnútra. Trhlinu, ktorou unikal vzduch, kozmonauti vzápätí utesnili a loď sa 20. decembra bez problémov vrátila na Zem.

Pôvodne sa uvažovalo o tom, že otvor v plášti lode mohol spôsobiť náraz mikrometeoritmi. Preverovali sa aj hypotézy o poškodení plášťa lode zvonku, tak aj zvnútra. V oboch prípadoch sa nevylučoval ani zlý úmysel.

Spomínaný zdroj pre TASS uviedol, že v súvislosti s neštandardnou situáciou, ktorá nastala na ISS, ruskí kozmonauti podstúpili test na detektore lži – polygrafe. Astronauti NASA sa mu odmietli podrobiť, uviedol zdroj.

samsung Čítajte aj Samsung predstavil dva nové telefóny so skladacím displejom

Poznamenal tiež, že ruská strana nedostala možnosť preskúmať nástroje a vrtáky, ktoré sú na ISS k dispozícii, ani zvyšky kovových hoblín z trupu Sojuzu MS-09.

Zdroj pre TASS uviedol, že plášť rakety bol úplne prevŕtaný len na jednom mieste. Ostatné boli len „pokusmi“, čo svedčí skôr „o vŕtaní v podmienkach nulovej gravitácie bez potrebnej podpory“. Podľa zdroja to urobil „niekto, kto nebol oboznámený s konštrukciou kozmickej lode Sojuz MS“.

ISS, Medzinárodná vesmírna stanica, vesmír Čítajte aj Nákladná kozmická loď Cygnus vezie k ISS zásoby vrátane pizze

Spresnil tiež, že také poškodenie „nebolo možné spôsobiť na Zemi, lebo loď by potom pred štartom neprešla testovaním vo vákuovej komore“. Ruská vesmírna agentúra (Roskosmos) preto „okamžite vylúčila verziu poškodenia Sojuzu MS-09 na Zemi,“ uviedol nemenovaný zdroj.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #raketa #Sojuz #kozmická loď