Vrtuľník NASA Ingenuity na Marse pri 12. lete prekonal svoje predchádzajúce rekordy

Malý vrtuľník Ingenuity americkej vesmírnej agentúry NASA od svojho februárového pristátia na Marse už nalietal viac ako 2,6 kilometra, pričom vo vzduchu strávil celkovo bezmála 22 minút.

19.08.2021 06:00
debata (12)

Pri zatiaľ poslednej akcii prekonal svoje doterajšie letové rekordy. Informovalo o tom Laboratórium tryskového pohonu (JPL), ktoré má v NASA na starosti okrem iného testovanie Ingenuity.

Helikoptéra o veľkosti malého dronu pristála na Marse 18. februára spoločne s roverom Perseverance, má ale samostatný program. Nie je vybavená vedeckými prístrojmi a jedinou úlohou je vyskúšať možnosť využívať v budúcnosti pri skúmaní povrchu mimozemských telies podobné lietajúce aparáty. Stroj doposiaľ prekonal všetky očakávania vedcov.

Počas zatiaľ posledného letu, ktorý absolvovala v pondelok, uletela Ingenuity 450 metrov, čo je doteraz najviac. V marsovskom vzduchu sa pritom držala bez jedenástich sekúnd tri minúty, čo je tiež jej rekordný výkon.

ingenuity Čítajte aj NASA zachytila zvuk vrtuľníka Ingenuity počas jeho preletu marťanskou atmosférou

Zatiaľ čo pri predchádzajúcich rokoch sa vrtuľník držal trasy pred Perseverance, tentoraz počas dvanásteho podľa JPL vykonal let okružný. Zbieral pritom pre svojho spoločníka idúceho na povrchu Marsu podrobné informácie o teréne, vrátane farebných záberov. Tie pomôžu vedeckému tímu na Zemi pri výbere najvhodnejšej cesty nielen pre bezpečný postup, ale aj pre výber zaujímavých cieľov na skúmanie a na odber vzoriek.

Misia Perseverance zahŕňa predovšetkým hľadanie známok možného minulého, nie súčasného ​​života na Marse a zhromažďovanie údajov o klíme a geológii planéty. Rover má tiež zbierať vzorky hornín a prachu, ktoré by niekedy v budúcnosti mali byť prepravené na Zem.

ingenuityy Čítajte aj NASA predĺžila testovanie svojho vrtuľníka na Marse o 30 dní

Prvý odber vzoriek sa predminulý týždeň nepodaril. Podľa oznámenia NASA to ale nespôsobili problémy so zariadeniami ani softvérom roveru, ale prílišná jemnosť materiálu. Údaje odovzdané na Zem síce ukázali, že akcia prebehla, ako mala, ale do trubice pre uchovanie vzoriek sa žiaden materiál nedostal. Odbery však budú pokračovať na ďalších miestach.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľník #NASA #vesmírna agentúra #Ingenuity