NASA zastavil práce na lunárnom module SpaceX kvôli žalobe Bezosovej firmy

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pozastavil práce na lunárnom module so spoločnosťou SpaceX Elona Muska.

20.08.2021 08:31
artemis Foto:
debata (6)

Urobil tak kvôli žalobe konkurenčnej firmy Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa, ktorá sa týka rozhodnutia vesmírnej agentúry uzavrieť zmluvu v hodnote 2,9 miliárd dolárov výhradne so Space X, informovala agentúra Reuters.

ingenuityy Čítajte aj Vrtuľník NASA Ingenuity na Marse pri 12. lete prekonal svoje predchádzajúce rekordy

Blue Origin v žalobe, ktorú na federálnom súde podala minulý piatok, napáda nestrannosť NASA. V rámci programu Artemis by mali astronauti letieť v roku 2024 na Mesiac. NASA si v apríli pre konštrukciu obytného lunárneho modulu vybral SpaceX, ale podľa Blue Origin boli ponuky natoľko porovnateľné, že mala agentúra zadať zákazku viacerým firmám. Sudca stanovil súdne vypočutie na 14. októbra.

Vesmírna agentúra uviedla, že pozastavuje práce na lunárnom module do 1. novembra. „Výmenou za toto dočasné prerušenie práce všetky strany súhlasili s urýchleným prerokovaním súdneho sporu, ktorý skončí 1. novembra,“ uviedla agentúra. „Predstavitelia NASA naďalej spolupracujú s ministerstvom spravodlivosti na preskúmaní podrobností prípadu a tešia sa na včasné vyriešenie tejto záležitosti.“

Americký vládny kontrolný úrad GAO sa minulý mesiac postavil na stranu NASA vo veci rozhodnutí agentúry vybrať si jediného poskytovateľa lunárneho pristávacieho modulu, pričom protest firmy Blue Origin odmietol. NASA mal podľa GAO právo vybrať „viac víťazov tendra, jedného víťaza alebo žiadneho“. Blue Origin sa však rozhodla v boji proti svojmu vyradeniu z miliardovej zákazky pokračovať.

jupiter Čítajte aj Vesmírnu misiu k mesiacu Jupitera zabezpečí spoločnosť SpaceX

Program Artemis je zameraný na prieskum a využívanie zdrojov vo vesmíre, vrátane Mesiaca a v budúcnosti aj Marsu. Má ambíciu dostať Američanov opäť na povrch Mesiaca, kde boli naposledy v roku 1972. Prvýkrát by na ňom mala stáť tiež žena.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Jeff Bezos #NASA #Elon Musk #Space X #Blue Origin