S izraelským astronautom poletí k ISS minca stará 1900 rokov

Izraelský astronaut Ejtan Stibbe mieni so sebou pri svojej ceste na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) vziať peniaz vyrazený cez 1900 rokmi, v čase povstania Izraelitov proti Rimanom.

30.08.2021 06:00
ISS, Medzinárodná vesmírna stanica, vesmír Foto: ,
Medzinárodná vesmírna stanica.
debata (5)

Stibbe, ktorého citoval server The Times of Israel povedal, že si artefakt chce vziať ako symbol „židovskej histórie“. Minca bola vyrazená v čase Bar Kochbovho povstania a archeológovia ju našli nedávno v jaskyni v Judskej púšti.

Stibbe bude len druhý izraelský astronaut a letu k ISS sa má zúčastniť začiatkom budúceho roka. „Ako člen misie k ISS budem miest so sebou sáčok s predmetmi, ktoré pre mňa majú špeciálny význam. Bolo mi jasné, že jedna z nich bude symbolizovať židovskú históriu,“ povedal Stibbe.

Minca pochádza z doby povstania proti Rimanom z rokov 132 a 136 nášho letopočtu. V jeho čele stál Šimon bar Kochba, po ktorom udalosť nesie názov. Peniaz, ktorý si Stibbe vybral, je zo druhého roku povstania a sú na ňom symboly obdobia druhého židovského chrámu – palma a vínny list a časť nápisov Šimon a Druhý rok izraelskej slobody.

artemis Čítajte aj NASA zastavil práce na lunárnom module SpaceX kvôli žalobe Bezosovej firmy

„Je to historické stretnutie starého sveta a najnovších poznatkov. Židovskí povstalci, ktorí mincu pred 1900 rokmi razili v čase, keď bojovali o svoje životy a nezávislosť, si ani v najfarbitejších snoch nemohli predstaviť, že po mnohých storočiach tento predmet poletí do vesmíru s židovským astronautom z nezávislého židovského štátu,“ povedal riaditeľ izraelskej agentúry pre staré pamiatky Eli Eskosido.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #ISS #kozmonaut #Rimania #astronaut #minca