Dragon odštartoval k ISS. Vezie mravce na výskum aj zmrzlinu

Komerčná nákladná loď Dragon spoločnosti SpaceX odštartovala v nedeľu z Kennedyho vesmírneho strediska (KSC) na Floride so zásobami pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), informovala agentúra AP.

29.08.2021 12:45
debata

Kozmickú loď do vesmíru vyniesla nosná raketa Falcon 9. Štart sa mal pôvodne uskutočniť už v sobotu, odložili ho však pre nepriaznivé počasie.

Náklad má hmotnosť 2170 kilogramov a k ISS by mala loď doraziť v pondelok. Súčasťou nákladu sú okrem iného aj mravce určené na výskum a nové robotické rameno. Kapsula pre sedemčlennú posádku ISS nesie aj čerstvé potraviny vrátane avokád, citrónov a dokonca i zmrzlinu.

Náklad obsahuje aj rôzne zariadenia vrátane diamantového kvantového magnetometra, ktorý vyrobil tím pod vedením študenta Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Prahe. Magnetometer bude z vesmíru mapovať magnetické pole okolo Zeme. Ide o študentský projekt, ktorý bol vybraný v rámci programu Orbit Your Thesis! Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Súkromná firma SpaceX uskutočňuje komerčné zásobovacie misie na základe kontraktu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA).

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #SpaceX #Dragon