Roveru Perseverance sa zrejme podarilo nabrať vzorku materiálu z Marsu

Robotickému roveru Perseverance americkej vesmírnej agentúry NASA sa zrejme podarilo odobrať vzorky z povrchu Marsu.

03.09.2021 08:07
debata (1)

Hlavný inžinier projektu Adam Steltzner už na twitteri vyjadril svoje nadšenie z úspešného odberu. NASA je však opatrnejší a pred oficiálnym potvrdením úspešného odberu chce najprv na ďalších fotografiách overiť, že je v trubici dostatočné množstvo materiálu na analýzu. S fotením musí čakať na lepšie svetelné podmienky, uviedol na svojich stránkach.

„Máme vzorku! Nikdy som nebol šťastnejší, že vidím dieru v skale,“ napísal Steltzner na twitteri. NASA roveru na twitteri zriadila jeho vlastný účet, príspevky na ňom píše v prvej osobe, ako keby ich písalo robotické vozidlo z Marsu. „Na prvých snímkach je vidieť vzorku z odberu. Fotky, ktoré som vydal, sú kvôli zlému svetlu nepresvedčivé. Keď budú lepšie svetelné podmienky, urobím ďalšie fotky, aby sme potvrdili, že máme v trubici neporušené vzorky,“ napísala NASA na twitteri. S textom tiež zverejnila dve trubice na vzorky.

Prvý odber na začiatku augusta zlyhal v dôsledku jemnosti materiálu. Misia Perseverance zahŕňa predovšetkým hľadanie známok možného minulého, nie súčasného, ​​života na Marse, zhromažďovanie údajov o klíme a geológii planéty a tiež zbieranie vzoriek hornín a prachu, ktoré by niekedy v budúcnosti mali byť prepravené na Zem.

NASA chce pomocou robotického roveru získať okolo 35 takýchto vzoriek. Odbery preto budú ďalej pokračovať na iných miestach.

Perseverance pristál na Marse 18. februára s Ingenuity v útrobách. Malý vrtuľník má vlastný program. Nie je vybavený vedeckými prístrojmi a jeho jedinou úlohou je vyskúšať možnosť využívať v budúcnosti pri skúmaní povrchu mimozemských telies podobné lietajúce aparáty. Očakávania expertov stroj prekonal a má už za sebou 11 úspešných letov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #robotické vozidlo #NASA #Perseverance