Roveru Perseverance sa podarilo získať z Marsu aj druhú vzorku hornín

Robotickému vozidlu Perseverance amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa podarilo získať v poradí druhú vzorku hornín z povrchu Marsu.

11.09.2021 08:22
perseverance Foto:
Rover Perseverance.
debata (5)

V piatok o tom informovala NASA, ktorú cituje agentúra DPA. Vzorky sú „pravdepodobne sopečného pôvodu s náznakmi solí, ktoré môžu obsahovať bubliny starodávnej vody“, napísala NASA prostredníctvom oficiálneho twitterového účtu tohto marsochodu.

Vzorky podľa vedca Kena Farleyho z NASA odhaľujú potenciálne obývateľné prostredie na Marse. „Je to veľký objav, že tam voda bola dlho,“ priblížil Farley vo vyhlásení.

NASA v pondelok potvrdila, že sa Perseverance podarilo získať vôbec prvú vzorku hornín z povrchu Marsu. NASA plánuje pomocou marsochodu získať z povrchu červenej planéty približne tridsať takýchto vzoriek, ktoré by mali byť prostredníctvom viacerých misií prepravené na Zem do zhruba desiatich rokov.

Perseverance pristál na Marse koncom februára, pričom išlo o riskantný manéver. Vývoj a zostrojenie tohto robotického vozidla stálo približne 2,5 miliardy dolárov a trvalo osem rokov. Poslaním roveru na Marse je pátrať po stopách mikroorganizmov a skúmať geológiu a podnebie červenej planéty.

perseverance 1 Čítajte aj Roveru Perseverance sa podarilo získať z Marsu prvú vzorku hornín

Začiatkom augusta sa roveru Perseverance (Vytrvalosť) odber vzorky nepodaril, keďže vŕtal do oveľa mäkšej horniny, v dôsledku čoho sa zozbieraný materiál rozpadol a nepodarilo sa ho tak dostať do titánovej trubice.

Vedci z NASA dopravili na Mars spolu s roverom i miniatúrny experimentálny vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť), ktorý v polovici apríla uskutočnil svoj prvý let – išlo o vôbec prvý uskutočnený let na inej planéte. Vrtuľník odvtedy vykonal už 12 vzlietnutí.

Táto misia je súčasťou programu, ktorý zahŕňa aj misie na Mesiac s cieľom pripraviť sa na možný prieskum Marsu ľudskými posádkami.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #NASA #vzorka #JPL #Perseverance