Vozítko NASA bude pátrať na Mesiaci po vode pri kráteri Nobile na južnom póle

Americká vesmírna agentúra NASA vybrala na Mesiaci lokalitu, kde má za dva roky začať pátrať po vode a ďalších zdrojoch jej robotické vozidlo VIPER.

24.09.2021 06:00
viper Foto:
debata (5)

Miestom pristátia bude západný okraj krátera Nobile na južnom lunárnom póle, oznámila NASA na svojom webe.

Dopravenie Vipera na Mesiac zverila NASA dvom súkromným firmám. Bezproblémové usadenie vozítka na mesačný povrch má v roku 2023 zabezpečiť pristávací modul Griffin spoločnosti Astrobotic.

Griffina s Viperom vynesie do vesmíru dnes už preverená raketa Falcon Heavy spoločnosti SpaceX. Mesačný južný pól je podľa expertov jednou z najchladnejších oblastí našej slnečnej sústavy. Žiadne predchádzajúce misie tento kút Mesiaca priamo na povrchu neskúmali. Vedci oblasť zatiaľ študovali len pomocou prístrojov pre diaľkový prieskum, ako je napríklad družica NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

molekuly Čítajte aj Vedci zistili, ako pripraviť zlúčeniny efektívne pri liečbe rakoviny

Na základe doposiaľ získaných údajov odborníci dospeli k záveru, že v trvalo zatienených regiónoch blízkych lunárnych pólov sa nachádza ľad a tiež ďalšie možné zdroje. Hornatá oblasť pri západnom okraji krátera Nobile bola pre pristátie vybraná vďaka terénu, ktorý je pre VIPER prístupný, a tiež vzhľadom na mnoho blízkych vedecky zaujímavých lokalít, vrátane oblastí ležiacich v trvalom tieni.

„Keď bude VIPER na mesačnom povrchu, poskytne skutočné meranie z miesta ohľadom prítomnosti vody a ďalších zdrojov na južnom póle Mesiaca a oblasti okolo krátera Nobile sa zdajú byť najsľubnejšie v tomto vedeckom úsilí,“ povedal šéf vedeckých misií NASA Thomas Zurbuchen.

„Dáta, ktoré VIPER pošle späť, poskytnú lunárnym vedcom na celom svete ďalší pohľad na kozmický pôvod, vývoj a históriu nášho Mesiaca. Pomôžu tiež informovať budúce misie Artemis na Mesiaci okrem iného aj tým, že nám umožní lepšie porozumieť lunárnemu prostrediu v týchto predtým neprebádaných oblastiach,“ dodal Zurbuchen.

Program Artemis je zameraný na prieskum a využívanie zdrojov vo vesmíre, vrátane Mesiaca a v budúcnosti aj Marsu. Má ambíciu dostať Američanmi opäť na povrch Mesiaca, kde boli naposledy v roku 1972. Prvýkrát by na ňom mala stáť tiež žena.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #robotické vozidlo #NASA #VIPER