Astronauti na Marse by si podľa vedcov mohli stavať domy z prachu a krvi

Preprava jednej tehly na Mars môže stať aj viac ako milión libier - výstavba kolónie na červenej planéte by preto mohla vyjsť na astronomickú sumu.

25.09.2021 06:00
skynews-concrete-cosmic-concrete 5512359 Foto:
debata (24)

Vedci z univerzity v Manchestri ale prišli na spôsob, ako vyrobiť betónu podobný stavebný materiál z látok dostupných na mieste. Kombinuje kozmický prach s krvou a ďalšími telesnými tekutinami. Svoj objav zverejnili v odbornom časopise Materials Today Bio.

Prach z Marsu či Mesiaca sa podľa výskumníkov môže zmiešať s proteínom nazývaným albumín, ktorý sa nachádza v krvnej plazme. Vzniknutý materiál nazvaný AstroCrete má podobnú pevnosť v tlaku ako bežný betón. Zmiešaním prachu s močovinou, ktorá sa okrem moču nachádza aj v slzách či pote, môže pevnosť zvýšiť až o 300 percent, uvádzajú vedci.

viper Čítajte aj Vozítko NASA bude pátrať na Mesiaci po vode pri kráteri Nobile na južnom póle

S použitím tejto technológie by skupina šiestich astronautov mohla pri dvojročnej misii na Marse vyrobiť okolo 500 kilogramov špeciálneho betónu. Ak by ho použili ako maltu pre vrecia s pieskom alebo tehly vyrobené čisto z marťanského prachu, každý astronaut potom dokáže vyrobiť dostatok materiálu na rozšírenie obydlia pre ďalšiu osobu. S každou misiou by sa tak veľkosť marťanskej kolónie zdvojnásobila.

Koncept použitia krvi pri výrobe stavebných materiálov nie je ničím novým – krv zvierat sa už skôr používala ako spojivo do malty.

E Vvjy SXEAY16WN Čítajte aj Vesmírny let prvej civilnej posádky bez profesionálneho astronauta je realitou

„Je úžasné, že takáto zásadná výzva vesmírneho veku môže nájsť riešenie na základe inšpirácie stredovekými technológiami,“ uviedol výskumník Aled Roberts, ktorý sa na štúdii podieľal.

Vedci sa o vývoj vhodného, ​​betónu podobného materiálu pre prípadnú výstavbu kolónií na Marse pokúšali už niekoľkokrát, upozornil Roberts. „Nikdy nás ale nenapadlo, že odpoveď je celý čas v nás,“ dodal.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #mars #vedci #výskum #astronómovia #prach