Sonda na Marse zaznamenala za mesiac tri zemetrasenia

Tri veľké zemetrasenia zaznamenala na Marse za posledný mesiac sonda InSight amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), pričom jedno spôsobilo, že povrch Marsu sa triasol približne hodinu a pol.

28.09.2021 06:00
mars zemetrasenie Foto:
debata (2)

Prvé dve marsotrasenia 25. augusta mali magnitúdu 4,2 a 4,1, uviedla v stredu NASA. Zatiaľ najdlhšie zemetrasenie namerané sondou InSight sa však vyskytlo 18. septembra na tisíci deň prítomnosti sondy na Marse , keď otrasy s magnitúdou 4,2 triasli jeho povrchom okolo 90 minút.

skynews-concrete-cosmic-concrete 5512359 Čítajte aj Astronauti na Marse by si podľa vedcov mohli stavať domy z prachu a krvi

Stabilná sonda InSight pristála na Marse v roku 2018 a skúma tam seizmické vlny, z ktorých sa dá dozvedieť viac o vnútornej stavbe červenej planéty to zasa pomôže vedcom lepšie pochopiť, ako sa tvoria planéty.

NASA uviedla, že zemetrasenie z 18. septembra sa stále študuje, ale o augustových udalostiach sa už vie veľa.

knaz Srholec Čítajte aj Nový asteroid pomenovali po kňazovi Antonovi Srholcovi

Napríklad zemetrasenie s magnitúdou 4,2 z 25. augusta sa vyskytlo približne 8500 kilometrov od sondy InSight bolo to najvzdialenejšie zemetrasenie, aké sonda zatiaľ zachytila. Dve augustové zemetrasenia sa typovo odlišovali.

„Zemetraseniu s magnitúdou 4,2 dominovali pomalé, menej časté záchvevy, pričom pre zemetrasenie s magnitúdou 4,1 boli charakteristické rýchle záchvevy s častou frekvenciou,“ uviedla NASA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #vesmír #Sonda #mars #NASA #InSight