Vrtuľník NASA má na Marse problémy, kvôli ktorým je odložený ďalší let

Malý vrtuľník Ingenuity americkej vesmírnej agentúry NASA má na Marse problém, kvôli ktorému je zatiaľ na neurčito odložený ďalší, už štrnásty, let.

01.10.2021 21:35
mars ingenuity Foto:
debata (9)

Test s vyššou rýchlosťou otáčok rotorov pred štartom v ťažších podmienkach redšej atmosféry prebehol úspešne, ale boli po ňom zaznamenané určité anomálie, oznámil Jaakko Karras, predstaviteľ Laboratória tryskového pohonu (JPL), ktorá má v NASA program Ingenuity na starosti.

Helikoptéra o veľkosti malého dronu pristála na Marse 18. februára spoločne s Roverom Perseverance, má ale samostatný program. Jeho podstatou je vyskúšať možnosť využívať v budúcnosti pri skúmaní povrchu mimozemských telies podobné lietajúce aparáty. Stroj doposiaľ prekonal všetky očakávania vedcov. Prvý let absolvoval 19. apríla.

Illustration of the sun showing formidable solar flares Čítajte aj Solárne erupcie nedokážeme ovplyvniť, musíme ich ďalej skúmať

Ingenuity mal pôvodne uskutočniť len päť plánovaných letov v priebehu niekoľkých mesiacov. Vzhľadom na ich úspešné splnenie sa vedecký tím JPL rozhodol pokračovať. Postupne sa tak lety posunuli do obdobia, kedy na Marse sezónne klesá hustota atmosféry. Pri príprave programu sa počítalo s hustotou ekvivalentu 1,2 až 1,5 percenta hustoty zemského ovzdušia na úrovni morskej hladiny. V nadchádzajúcich mesiacoch by však marsovská atmosféra mala mať len percento hustoty tej zemskej.

Štrnásty let, plánovaný na 18. septembra, bol preto rizikový, lebo rotory sa kvôli klesajúcej hustote atmosféry musia točiť rýchlosťou, ktorá nebola vyskúšaná ani pri príprave na Zemi. Z tohto dôvodu bola 17. septembra vykonaná skúška, pri ktorej rotory vrtuľníka dosiahli rýchlosť 2800 otáčok za minútu. To je o desať percent viac v porovnaní s 2537 otáčkami za minútu pri predchádzajúcich letoch.

Uvedený test odborníci JPL následne vyhodnotili ako úspešný. Ako však tento týždeň na webe NASA venovanému Ingenuity oznámil Jaakko Karras, pred samotným uskutočnením letu sa objavil problém.

„Ingenuity počas automatickej predletovej kontroly detekoval anomáliu u dvoch malých servomotorov riadenia letu a urobil presne to, čo urobiť mal – zrušil let,“ napísal Karras.

mars zemetrasenie Čítajte aj Sonda na Marse zaznamenala za mesiac tri zemetrasenia

Helikoptéra má šesť servomotorov, tri pre každý z dvoch rotorov. Tieto malé motory upravujú rozteč rotorov, čo umožňuje vrtuľníku riadiť orientáciu a polohu počas letu. „Servomotory sú oveľa menšie ako motory otáčajúce rotory, ale odvádzajú obrovské množstvo práce a majú rozhodujúci význam pre stabilný a kontrolovaný let,“ napísal Karras.

Uviedol, že Ingenuity vykonal 21. a 23. septembra dva ďalšie testy so servomotormi. Problém ale je, že skúmaný problém sa podľa Karrasa nedá celkom zopakovať. Experti však pokračujú v snahe určiť príčinu problému, ktorý sa u dvoch servomotorov vyskytol.

naukax Čítajte aj ISS: K modulu Nauka sa po prvý raz pripojila kozmická loď s posádkou

Ingenuity každopádne zostane na marťanskej zemi ešte niekoľko ďalších týždňov, aj keby sa podarilo ťažkosti čoskoro vyriešiť. Mars je totiž teraz v slnečnej konjunkcii, čo znamená, že je na opačnej strane Slnka ako Zem. Naša hviezda tak môže zasahovať do komunikácie vysielanej medzi oboma planétami. NASA preto zastavila do polovice októbra vysielanie príkazov Ingenuity a ďalším svojim robotickým zariadeniam na Marse.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľník #mars #NASA #Ingenuity