Rusi predbehli Toma Cruisa. Pristáli na ISS a natočia prvý film vo vesmíre

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) dnes pristála loď Sojuz MS-19 s profesionálnym kozmonautom Antonom Škaplerov a ruským filmárskym tímom, ktorý tvorí herečka Julija Peresildová a režisér Klim Šipenko.

05.10.2021 13:19
debata (47)

Dopoludňajšie odlet z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane prakticky znamenal štart nakrúcania prvého hraného filmu v skutočnom vesmíre. Pracovať sa síce bude najmä na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), Šipenko ale nevylúčil, že prvé kozmické zábery filmu Výzva zaobstará už pri lete na ISS.

Agentúra Reuters zaznamenala, že nakrúcaním tohto filmu Rusko predbehne Spojené štáty v najnovšej etape vesmírnych pretekov. Peresildová a Šipenko sa totiž dostali do vesmíru pred Tomom Cruisom, o ktorého zámere odletieť do vesmíru raketou spoločnosti SpaceX a natočiť doposiaľ nepomenovaný hollywoodsky film informovala americká vesmírna agentúra NASA už vlani.

Nosná raketa Sojuz-2.1a opustila štartovaciu rampu v stanovených 10:55 SELČ a Sojuz MS-19 k orbitálnemu komplexu dorazil po skrátenom lete trvajúcom približne tri a pol hodiny. Záver príletu nadobudol trochu na dramatickosti, keď sa nepodarilo pristáť v automatickom režime a ručné riadenie prevzal Škaplerov. Po pristátí musí filmárska posádka ešte dve hodiny počkať, než sa jej otvorí priechod na stanici.

Štart aj prílet bolo možné sledovať v priamom prenose na weboch NASA a ruskej kozmickej agentúry Roskosmos.

ISS Čítajte aj Rusko natočí vo vesmíre prvý celovečerný film

Peresildová a Šipenko letia na ISS, aby natočili vesmírnu drámu, ktorá má pracovný názov Výzva. Pôjde o príbeh lekárky, ktorá nemá nič spoločné s vesmírom, ale okolnosti ju prinútia letieť na obežnú dráhu, aby zachránila kozmonauta. Filmový štáb má natočiť približne 35 až 40 minút premietacieho času.

Natáčania sa zúčastní aj Škaplerov a ruskí kozmonauti, ktorí teraz na ISS pracujú – Oleg Novickij a Pjotr ​​Dubrov. „Budem hrať sám seba – kapitána Antona, ktorý dopravuje lekárku na stanicu, aby tam vykonala operáciu a zachránila tak iného kozmonauta,“ prezradil Škaplerov o svojej úlohe časopisu Ruskij kozmos.

Podľa Olega Kotova, bývalého kozmonauta a teraz zástupcu riaditeľa Ústavu pre lekárske a biologické problémy Ruskej akadémie vied, vykonávať na ISS chirurgický zákrok však v skutočnosti možné nie je.

zarya Čítajte aj Kozmonauti objavili na module Zarja ruskej sekcie ISS nové trhliny

„Nanajvýš možno zašiť cievy alebo kožu. Avšak tam sú zdravotnícke zariadenia pre resuscitáciu,“ povedal agentúre RIA Novosti. Závažné ochorenia by však museli byť riešené na Zemi, dodal.

Pre ruskú vesmírnu agentúru Roskosmos má projekt na ISS aj iný ako len umelecký rozmer. Ide o experiment s rýchlou prípravou na let na obežnú dráhu špecialistov, ktorí s vesmírnym priemyslom nemajú nič spoločné. Ak bude úspešný, umožní vysielanie mladých vedcov na ISS, aby mohli nezávisle vykonávať výskum, poznamenal šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Expedition 56 Launch Čítajte aj TASS: Otvory v plášti Sojuzu urobil niekto, kto nepoznal konštrukciu lode

Komplexná príprava kozmonautov je trojetapová a v Rusku trvá dva roky. Peresildová a Šipenko svoju prípravu na let museli stihnúť za podstatne kratší čas, začali s ňou podľa agentúry TASS tento rok v máji.

Peresildová a Šipenko strávia na obežnej dráhe dvanásť dní, z ktorých desať má byť pracovných. Na Zem sa dvojica vráti 17. októbra v kozmickej lodi Sojuz MS-18 spoločne s kozmonautom Novickým, ktorý je na ISS od apríla. Škaplerov na vesmírnej stanici zostane.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ISS #film #kozmonauti #kozmodróm #herci #Bajkonur